Min Almedalsvecka

juni 29, 2014 9:54 f m

På söndag åker jag till Almedalsveckan för fjortonde året i rad. Första gången jag var där var 2000. Utvecklingen har varit påtaglig under de här åren. 

2010 var Almedalsveckans fortfarande partiernas vecka. Kvällstalen och de ekonomiska seminarierna, utöver det något enstaka partiseminarium till var i fokus. Några få förskrämda organisationer hade hittat dit i övrigt, företrädesvis ideella organisationer som ville lyfta en aktuell fråga.

I år arrangeras det över 3 000 seminarium. Det uppskattas bli ungefär 30 000 besökare under veckan. Fler och fler samhällsaktörer, såsom byggföretag, är på plats. Vilket bidrar till att det skapas flera parallella Almedalar. Jag, som väldigt engagerad i bygg- och fastighetsfrågor, rör mig mest i seminarier som handlar om det.

Almedalen är mycket hårt arbete. Under en vecka har du chansen att träffa på väldigt många människor på kort tid. I en mer avslappnad miljö, vilket bidrar till bra samtal och ett öppnare klimat. Unikt är just detta, att politiker, journalister, företagsledare och ”vanliga” medborgare rör sig på en begränsad plats under en så kort tid. Många nya idéer och tankar föds och blöts.

Den stora utmaningen för framtiden är att värna Almedalen som ett forum öppet för alla. Ju fler som är där, ju dyrare blir det att åka dit och vara där. Det blir svårare och svårare för mindre organisationer att ha folk på plats. Dessutom är det tuffare att slå igenom. En utmaning som heter duga.

Jag deltar bland annat i följande seminarier under veckan.

Måndag – 8.30 Veckan som kommer: Vilka politiska frågor kommer att vara viktigast för fastighetsbranschen? (Burmeister)

Tisdag – 12.00 Heta stolen med Aleris, St Hansplats och 15.00 ”Hur ska FOU (Forskning och utveckling) inom byggbranschen öka?”, Clarion Hotell

Onsdag – 8.30 Seminarium med Sveriges Arkitetekter och kvalitet i arkitektur, Kårhus Rindi, 10.30 Hyresgästföreningen om hur vi får fart på byggandet av hyresrätter, Biograf Borgen, 13.00 Stadsutveckling på Wisby Strand.

Almedalsveckan är en unik möjlighet att lära sig nya saker. Hur ofta erbjuds möjligheten att bevista över 3 000 seminarier om allt mellan himmel och jord. Några av oss ses säkert där.