Börjar hetta till i valstugorna

september 15, 2010 3:11 e m

Fick höra talas om en livlig diskussion mellan en representant från Miljöpartiet och en från Folkpartiet. Irritationen handlade om att Miljöpartiet i senaste numret av Mitti hade en annons där de gav sin syn på ett flertal av de påståenden som florerat i valrörelsen från den borgerliga sidan.

Det är på många sätt glädjande att diskussionsvågorna går höga i vår stad. Och visar på hur viktigt kommunpolitik är. För precis som i alla val handlar det om vilket stad du vill se i framtiden. Men även om vilka som ni tror är bäst lämpade att styra staden.

I förlängningen är det ju trots allt vår stad och den service vi ska erbjuda till våra 38 000 invånare allt handlar om. Politik är därmed på allvar, på liv eller död, för våra beslut påverkar medborgarna och deras vardag. Ett stort ansvar som måste tas på stort allvar. Därför är det naturligt att politik väcker känslor, det ska det göra, iallafall om man tror på politikens möjligheter.

Jag hade först tänkt mig att gå genom punkt för punkt i det spel som föranledde diskussionen och ge min syn på det hela. Men ångrade mig. Vill ni höra min åsikt finns jag att hitta i någon av våra tre valstugor eller kanske vid din dörr en tidig kväll.

Några snabba åsikter kan ni få i allafall:
– Sundbybergs äldreomsorg är inte sämst i landet. Däremot kan den alltid bli bättre. I Socialstyrelsens rapport 2008 (som byggde på brukarundersökningar från 2007) fick vi dåliga poäng vad gäller mat, aktivitet och information. Det är allvarligt och efter den kritik som riktades mot oss har vi tillsammans med SPF, PRO och Pensionärsalliansen kommit överens om ett antal åtgärder i ett så kallat handslag. Vi har gjort stora satsningar på matupplevelsen (byggt nya kök, anställd kockar och dietist), satsat på aktiviteter (bland annat träffpunktera för äldre, musikpedagogisk verksamhet m.m.) och på informationen (både på nätet och på respektive boende)

– Sundbybergs skolor är ständigt på frammarsch. Våra skolor tillhör de bästa i länet och ibland i landet, beroende på vad som mäts. Dock tycker jag det är viktiga är att vi ska fortsätta prova nya, spännande metoder för att förbättra resultaten, t.ex. en-till-en undervisning. Jag är också glad för det goda samarbetet vi har i nämnden, där bland annat nämndens vice ordförande Bo Nilsson (FP) gjort en viktig och betydande insats.

– Idrott och kultur är en viktig del av välfärden. Därför vill vi investera 250 mkr i nya idrottsanläggningar i överenskommelse med Idrottsalliansen. Vi vill också behålla nolltaxan för idrottslivet.