Kaffe på E-strad och bostadsfrågan

september 15, 2010 2:12 e m

Träffade i förmiddags en journalist för en kort intervju. Vi valde att genomföra intervjun på ett av Sundbybergs många trevliga kaféer. Idag föll valet på E-strad, ett kafé som valt att satsa på musik och kultur, helt i linje med stadens varumärke och ambition. I vilket fall, efter intervjun pratade jag med två yngre tjejer som berätta om sina bostadsproblem. Båda bodde i andra hand, med kontrakt som skulle löpa ut i slutet av året. En inte helt ovanligt situation i Stockholm.

För bostadsproblemet är en av de största utmaningarna att lösa i vår tillväxtregion. Sundbyberg är dock en lysande stjärna i en borgerligt blå region. Här byggs nya bostäder, både hyres- och bostadsrätter. Vi har även en rad innovativa byggprojekt, bland annat kvarteret Sjöbodarna där Riksbyggen uppför mindre lägenheter med priser anpassade till de som ska köpa sin första bostad. Genom att minimera grundvalet och istället öka tillvalsmöjligheterna kan de som vill köpa lättare anpassa bostaden efter sin ekonomi. När jag tog första spadtaget träffade jag den kund som skrivit på det första kontraktet, en ung tjej som studerade och som skulle flytta hemifrån.

Men för alla de som inte vill eller inte har möjlighet att köpa måste det finnas en stabil hyresmarknad. Det är därför vi är så stolta över Förvaltaren. Med sitt breda utbud av lägenheter, där var 10:e går till en ungdom under 25 år (ett viktigt politiskt beslut), finns det en rimlig chans för Sundbybergs ungdomar att flytta hemifrån efter gymnasiet.

Det visar hur viktigt den politiska ambitionen är för att få en fungerande bostadsmarknad. Läs mer vad Socialdemokraterna vill här.