Kändisspaning

maj 8, 2012 1:52 e m

Fredagens besök i Malmö och Tillväxtdagarna 2012 genererade ett antal kändisspaningar. Fick flyga ner tidigt på fredagens morgon eftersom jag hade möten under torsdagen. Delade bil med Anders Sundström, tidigare kommunstyrelseordförande i Piteå kommun, arbetsmarknadsminister, näringsminister och socialminister under 90-talet. Nu VD och koncernchef i Folksam. Anders har genom Folksam stort intresse i Swedbank, som ju valt att flytta sitt huvudkontor till centrala Sundbyberg. Vi kunde konstatera under vår resa att efter Stockholm central så är Sundbyberg oslagbar vad gäller kollektivtrafikläget. Näst efter Piteå, blev kompromissen.

En annan kommunalstyrelseordförande, nu verksam, som jag stötte på var Stig Henriksson. Stig är verksam i min födelsekommun, Fagersta. Sedan några mandatperioder sedan styr Vänsterpartiet Fagersta med egen majoritet. Med en pragmatisk politik, i Fagersta har V både sänkt skatten och infört LOV, har valframgångarna inte låtit vänta på sig. Kuriosa är att Stig köpte mitt gamla föräldrahem, som han dock i sin tur nu har lämnat ”till en ny generation”, för att flytta till de mer centrala delarna av Fagersta.

Fotot är taget av Kristin Axinge Jaslin, SR Västmanland.

Det som slår en är att utmaningarna för Sveriges kommuner skiljer sig väldigt åt, samtidigt är uppdraget ungefär detsamma oavsett var man är aktiv. I varje kommun finns det en större infrastrukturfråga och dagligen brottas politiken med krav på höjd kvalité, samtidigt som budgeten måste hållas. Mycket förenar och behovet av kreativitet och nytänkande är stort.

Det är tydligt att på lokal nivå gör politiken och den politiska ledningen stor skillnad.