Traditionell socialdemokrati – Kunskap och arbete
maj 2, 2012 4:08 e mNär vi har en trött moderatledd regering känns det härligt uppfriskande att ta del av Socialdemokraternas vårmotion.
Fokus är såklart arbete. Men till skillnad från regeringen, som verkar tro att allt blir bättre om man sänker lönen och försämrar tryggheten, så har Magdalena Andersson och Stefan Löfven förstått att det krävs något mer. Att dagens arbetslöshet bäst löses genom en bredd av olika insatser.
Under den stora 90-talskrisen genomfördes ett historiskt kunskapslyft. Arbetslösa i alla åldrar fick möjlighet att vidareutbilda sig, få ny kunskap för att stå bättre rustade när läget på arbetsmarknaden förbättrades. De allra flesta känner nog någon som tog del av den satsningen.
Idag däremot, förs en närmast kunskapsfientlig politik från regeringen. De har skurit ned statsstödet till vuxenutbildningen och förändrat programmen på gymnasiet så många inte kvalificerar sig för studier på högskola/universitet längre. Idag ska man veta säkert vad man vill när man är 15 år – och det finns få chanser att ångra sig sedan.
Både Anders Borg och Tomas Bodström ska vara glada för att de fick nya chanser och lästa upp sina betyg i vuxen ålder. Båda har studerat och antagligen flera gånger om ”betalat tillbaka” vad de kostat.
Men åter till budgetmotionen, här kommer några av punkterna (snodda från den centralt utsända PPT:n). Tycker att det är fantastiskt bra!
Långsiktigt mål: alla ska ha en gymnasieexamen
•Utbildningskontrakt för unga
•Sommarjobb och traineeanställningar
•Investeringar i skolan
•För unga arbetslösa under 25 år utan gymnasieutbildning
•Individuell mix av utbildning, deltidsarbete och praktik
•Ersättningar villkoras av att den unge fullföljer kontraktet
•10 000 helårsplatser för en kostnad på 2 miljarder kr per år
•Idag räknas försörjningsstödet av från den
första intjänade kronan, det vill säga hundra-procentig marginaleffekt
Och som faktabakgrund till behovet av kraftfulla insatser för minskad arbetslöshet ser du en graf nedan som visar att vi är värst i Europa. Det är inte värdigt Sverige. Eller som vi sa 1994, Sverige kan. Bättre.