14 timmare senare

juni 18, 2013 8:58 f m

Förra veckan så antog vi stadens budget. Debatten pågick i 14 timmar.

Den röda tråden i debatten var ”Det går bra för Sundbyberg”. Det instämde alla talare i. Det är glädjande! Eftersom det är sant. Tack vare Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet som gemensamt tagit ansvar för Sundbyberg. Det blocköverskridande samarbetet är bra för stadens utveckling.

Den stora diskussionen var, som sig bör, kring skolan. Den kan sammanfattas enligt följande.

Moderaterna – skolan är dålig. Det är sossarnas fel. Varför tar ni inte ansvar?

Socialdemokraterna – Sundbybergs resultat i årskurs 6 är bland de bästa i landet. I 7-9 är vi något sämre. Därför vill vi tillföra 7 miljoner kronor extra till högstadiet. Tyvärr sjunker resultaten i hela landet, så detta är en trend även nationellt.

Moderaterna – skyll inte på regeringen! Varför tar ni inte ansvar?

Socialdemokraterna – men skolan är ju ett statligt OCH kommunalt ansvar. Lokalt kan vi göra mycket. Därför satsar vi sju miljoner extra på skolan. Pengarna ska gå till ett lärarlyft och ökat stöd till de skolor som behöver. Bland annat höjer vi den socio-ekonomiska pengen, för att motverka den ökande segregationen i skolan. Tyvärr var Moderaterna mot att öka den socio-ekonomiska pengen senast.

Efter 12 timmar tog vi äntligen beslut om budgeten. 35,5 miljoner mer till skolan 2014, varav 7 miljoner kronor på ett särskilt högstadielyft. Det är bra. I Sundbyberg ska alla barn ha rätt att lyckas i skolan. Här kan du se vårt pressmeddelande om budgeten.

I veckan kommer även resultaten för årskurs 9. Vi kan redan nu se ett trendbrott, antalet godkända elever har ökat! Glädjande!