32 kvadrat med kokvrå

juli 29, 2012 11:29 f m

När jag var 20 flyttade jag in i min första egna lägenhet. 32 kvm i ett 30-talshus i Helsingborg. Kokvrå, Stockholmsdusch och med en fantastisk havsutsikt.

Alla borde få minnas sin första egna lägenhet. Men för många är en första lägenhet innan 25 en ouppnåelig dröm. Den enda lösningen på det är att det byggs mer, billigt och varierat.

Sundbyberg är den kommun i Stockholms län där det de senaste fem åren byggts mest. Både stora som små lägenheter. Hyres- och bostadsrätter. I brist på en nationell bostadspolitik och en lam bostadsminister har vi kommunpolitiker fått ta ett större ansvar.

I ett nära samarbete med ett femtontal byggföretag planerar vi för ytterligare 8000 lägenheter de närmaste 10 åren. 2023 kommer vi vara ytterligare 20000 Sundbybergare.

Vi ställer höga krav och ser till att det byggs för olika målgrupper. Riksbyggen har bland annat byggt så kallade instegslägenheter, mindre och billigare lägenheter perfekta som första boende.

Vi ställer krav på att var fjärde lägenhet som byggs är en hyresrätt. Vårt kommunala bostadsbolag Förvaltaren nyproducerar de närmaste åren 1000 lägenheter. Genom Förvaltaren garanterar vi att alla ungdomar boende i Sundbyberg ska kunna få sin första lägenhet innan 25.

Idag manifesterar SSU i Stockholms län för att uppmärksamma bostadsbristen. Jag kan inte närvara, men hoppas det blir en stor uppslutning. Så att fler förstår att det krävs en ny regering för att få igång byggandet på allvar. Det behövs en aktiv nationell bostadspolitik, inte minst för att få en större produktion av hyresrätter och studentbostäder.

Liksom fler kommunala företrädare som vill och kan få fram detaljplaner.

20120729-132357.jpg