41 historielösa år

augusti 15, 2013 9:00 f m

Vad är skillnaden mellan yoghurt och USA? – Yoghurt har en levande kultur. Eller hur var det nu?

I vilket fall. Under några veckors bilande i de mellersta och södra delarna av USA har vi besökt flera bra utställningar och museum. Bland annat två president arkiv/museum. Lyndon B Johnson och George W Bush. Oerhört intressanta, ett stycke nutidshistoria.

LBJ utställningen fokuserade på den stora omställning som var under hans tidsepok. Medborgarrättsrörelsen som krävde jämlikhet mellan svarta och vita, bekämpningen av fattigdomen, Vietnamkriget och såklart arbetet med att uppfylla löftet om en man på månen innan seklets slut.

George W Bush, ett något annat fokus kan man säga. Inte med ett ord nämns fattigdomen, däremot mycket fokus på skattesänkningar, hur individens makt ökade under hans tid. Och såklart ’War on terror’ och Irakkriget.

Utställningarna är politiska och vinklade. Fokus på framgångar och det framgångsrika ledarskapet respektive presidentskap innebar. Men oavsett vilket oerhört väl uppbyggda och intressanta. Tillbringade flera timmar med att läsa, se på filmer, lyssna på tal med mera.

Om det är något vi har att lära av USA är ambitionen att vårda och sätta nutidshistorien i ett större perspektiv. Var kan man se en permanent utställning om vad som hände i Sverige 1960-2001? En tid som i allra högsta grad har varit omtumlande och spännande.

20130812-215405.jpg