5000 år av diskussion och debatt

januari 20, 2014 12:01 f m

Tänk att ha ett yrke som går ut på att få andra människor att utvecklas. Där du får möjlighet att följa en person under flera år. Och efter 20 eller 30 år fortfarande känna att du gjorde rätt, att du aldrig behövt ångra ditt val av yrke.

Så beskrev dekanen för Uppsala Universitet läraryrket i samband med examensceremonin i söndags. Sammanlagt var det en bit över hundra personer som fick ta emot diplom efter mellan tre till fem års studier. Nu väntar ett spännande arbetsliv.

Själva ceremonin varade i en och en halvtimme. Alla fick förtjänstfullt sina diplom. Det blev sång och tal som sig bör. De flesta väldigt inspirerande, som istället för det vanliga fokuset om hur dålig skolan är, istället påminde om varför duktiga lärare är så avgörande för ett samhälle.

För nog minns vi alla ett antal lärare som under vår skoltid gjort enorm skillnad. Som tålmodigt klarade av att förklara matematikproblemet tills poletten trillade ner. Eller vars lektioner alltid var så roliga oavsett hur tråkigt ämnet var. De som brydde sig lite extra, lyssnade när något var tufft. Som såg mobbningen och som valde att göra något åt det. Alla de, och ni är många.

För även om alla yrken i offentlig sektor är viktiga och avgörande för många så är det få yrken som påverkar individer så mycket som just läraryrket. Och när jag besöker våra verksamheter så händer det gång på gång. Att jag möter en riktig eldsjäl. Som verkligen är den där som ett barn kommer att bära med sig i sina tankar hela livet. En sådan person som bjuder på så mycket energi så jag blir alldeles upprymd över hur fantastisk våra förskolor och skolor är. Och i Sundbyberg är ni många, det kan jag lova efter alla besök jag gjort.

För egentligen är det ju efter 10, 20, 30 och 40 år som en lärare kan utvärderas. Finns du kvar där än, i en annan människas medvetande?

I min omgivning har jag många fantastiska lärare. Som aldrig kan sluta prata om sitt ämne. Eller som alltid har en anekdot från en lektion de haft under dagen. Som bara MÅSTE få berätta något alldeles fantastiskt som lilla Tage eller Alva har gjort eller sagt.

Dekanen avslutade med att sammanfatta 5000 år av skoldebatt;

”Resultaten är för dåliga, eleverna för stökiga och lärarna lär ut för lite.”.

En så viktig del av samhället som skolan kommer alltid väcka debatt och diskussion, och tur är väl det.

20140122-084949.jpg