57 fler i äldreomsorgen

augusti 7, 2014 5:18 e m

20140807-171046-61846105.jpgFör några dagar sedan hamnade jag bredvid en pratglad yngre kille på planet. Själv hade jag sett framemot en timmes lästid för att avsluta ”Gone girl”. Visade sig att det var första gången han skulle flyga och att han var lite nervös. Lade boken åt sidan.

”Jaha, pluggar eller jobbar du”, frågade jag (jodå, kan inte vara mer typisk svensk).

 

I hemtjänsten, svarade han. Vi pratade lite mer om det och det visade sig att han trivdes alldeles utmärkt. Han tyckte det var fantastiskt att få lyssna på de äldres berättelser och trivdes med den dagliga sociala kontakten. Jag förstår vad han menar.

Under våren var jag ute och besökte några av våra äldreboenden. Som alltid är det intressant och lärorikt. Sundbyberg har de senaste åren gjort många satsningar inom äldreomsorgen. Vilket har lett till kraftigt förbättrade resultat i brukarundersökningarna. Förra hösten uppmärksammades förbättringarna i bland annat DN, som jag bloggat om här.  Från botten till toppen på bara fem år, en fantastisk resa.

Men även fast mycket har blivit bättre så finns det mycket kvar att göra. Antalet äldre blir fler och fler. Det ökar vårdbehovet i kommunerna, samtidigt som alltfler inom vårdyrkena går i pension. Och alldeles för få unga väljer idag att utbilda sig inom vårdyrket.

Samtidigt har Sverige en skyhög ungdomsarbetslöshet. Därför är Stefan Löfvens förslag om 20 000 nya traineeplatser helt briljant. Det ger utbildning och sysselsättning till arbetslösa ungdomar, som förhoppningsvis väljer att jobba vidare inom omsorgen. Kommunerna får förstärkning till sina verksamheter och kommer i kontakt med potentiella medarbetare. Men den stora vinnaren är såklart alla brukare.

Bara i Sundbyberg skulle det innebära 57 traineeplatser. Ett välkommet tillskott. Läs mer om förslaget här.