8,7

augusti 9, 2012 10:29 f m

Återigen hamnar vi i topp. Den här gången är det SCB:s statistik över kortast snittid för giftemål som det handlar om.

Sundbybergarna är bara gifta 8,7 år i snitt. I Norberg, mina gamla hemtrakter, är genomsnittet för ett giftemål 9 år. Stockholm stoltserar med 9,5 år. I andra grannkommunen Solna är tiden 9,6. Längst tid är man gift i norra Sverige, dubbla tiden, 18 år, gäller för Arjeplog och Pajala.

Hur SCB räknat fram statistiken är lite osäkert, men det finns ju bara tre sorters lögn. Lögn, förbannad lögn och statistik. Eller hur man nu brukar säga.

Analysen i artikeln är lite spretig. Bland annat sägs det att hög utbildningsnivå kan vara en av förklaringarna. De tre kommunerna i topp, Sundbyberg, Norberg och Botkyrka utmärker oss inte för vår höga utbildningsnivå. Snarare tvärtom.

Däremot är ju utbudet av trevliga och attraktiva människor i Sundbybergsområdet stort, vilket anges som en annan förklaring. Ja, kanske inte bara i Sundbyberg, utan mer att vi i urbana miljöer träffar fler människor vilket såklart kan ge effekter som är mindre positiva för äktenskapet.

Oavsett vilket, jag har inte bidragit till varken giftemåls- eller skilsmässostatistiken. Och i slutändan är statistik inget annat än siffror. De 1,76 procent av Sundbybergarna som gifte sig förra året kommer förhoppningsvis hjälpa till att hyfsa statistiken om några år. Jag hoppas iallafall att de lever lyckliga i så många år som möjligt.

Och trots allt kvarstår Sundbyberg som Sveriges singeltätaste kommun. Eller, som ett sött citat sade på Facebook; ’Jag är inte singel, jag är reserverad för den rätta’.

20120809-002934.jpg