Alla spår bär till Sundbyberg

oktober 27, 2013 7:59 e m

Fyra år och 3,6 miljarder senare så är allt på plats. Imorgon börjar tvärbanan mellan Alvik och Solna Centrum rulla i ordinarie trafik.

För att fira det hela ställde SL till med fest på Sundbybergs torg. Med tvärbanan stärks Sundbyberg som knutpunkt, här finns idag alla kollektivtrafikslag. Både pendeltåg, fjärrtåg, tunnelbana, bussar och tvärbana.

20131027-183858.jpg
Som inledning på firandet blev jag intervjuad av moderatorn Sofia Wistam.

Sofia: ”vad betyder tvärbanan för Sundbyberg egentligen?”
Jag: ”otroligt viktig, nu blir det ju än lättare för Stockholmare och Solnabor att komma hit”
Sofia: ”ok, låt oss få höra lite skvaller om de andra gästerna innan de kommer. Hur är Sten på personalfesterna egentligen?”

Inser att jag inte levererade riktigt, misstänker att hon hade hoppats på mer än att de är ”trevliga och Sten är lång”.

Mer än så hann vi inte förens tågen rullade in, fulla med passagerare. Borgarråd Sten Nordin och landstingsråd Christer G Wennerholm i ett tåg från Alvik. Kommunstyrelseordförande Pehr Granfalk från Solna. Allt hade gått som på räls, tågen rullade samtidigt in på perrongen. Alla var glada och nöjda.

20131027-184435.jpg
Tillsammans, tre M och ett S, förrättade vi själva invigningen. Fyra korta tal och därefter band vi ihop tre blåa band i en krans. Mitt uppdrag var att hissa ner kransen från taket. Gick bra, alla behövs som vi brukar säga.

20131027-184738.jpgDärefter bjöds det på en sex meter lång tårta. Trots att jag tog rygg på Sten så hamnade vi sist i den gigantiska kön. Besvikna struntade vi i tårtan och lät oss bli fotograferade istället.

Om några år är det dags för nästa efterlängtade tvärbana, den till Kista. Om planen håller är det byggstart 2016 och hoppas på tårtkalas när den är klar 2019.