Alla var där

maj 5, 2014 2:04 e m

stefan löfven första majFinns det något mer upplyftande än att vakna till ett rejält snöfall? Ja, ganska mycket faktiskt, framförallt om det är en av årets viktigaste dagar, första maj.

Som vanligt fungerade snöröjningen alldeles utmärkt i Sundbyberg, just den här dagen beroende på att backen fortfarande var varm efter några dagar med 24 gradig värme. Enligt tradition brukar Sveriges statsminister tala i Sundbyberg när det är valår. Men eftersom det varit en moderat de senaste två valen så var det i egenskap av Socialdemokraternas partiledare som Stefan Löfven dök upp till den fackliga frukosten 08.30. Som väntat var det fullsatt, sammanlagt ett 50-tal utöver all media som närvarande. Jag ställde frågan om vad Socialdemokraterna tänker göra för att det ska börja byggas fler hyresrätter. Några timmar senare fick jag ett utförligt svar på den frågan.

Språngmarschen från Sturegatan började 10.05 (fem minuter före utsatt tid beroende på kylan) gick över Esplanaden, Fredsgatan och till Tulegatan. I tåget var det cirka 300, flera än många år tidigare. Det var många som kantade gatorna och gjorde tummen upp. Längtan efter en ny statsminister är tydlig även i Sundbyberg.

När vi väl kom fram till Tornparken kunde jag konstatera att trots vädret var det fler än vanligt i Tornparken. Eller som man brukar säga, alla var där. I alla fall moderaternas oppositionsråd med vänner, flera hundra Socialdemokrater och många politiskt intresserade Sundbybergare. Först blev det allsång, Arbetets söner, därefter sjöng duktiga Maja Heurling. I parken fanns det möjlighet till ponnyridning, och våra vänner från Verdandi serverade korv och våfflor samt blåste upp balkonger till barnen.

Stefan Löfven höll ett inspirerande och engagerat tal på cirka 30 minuter. Om regeringens misslyckande vad gäller jobben, och vad som är socialdemokraternas lösning. Om behovet av högre tillväxt, om betydelsen av att vi får en regering som ser problemen och som vill göra något åt dem. Som har idéer och inte bara är nöjda med samhällsutvecklingen. Som har lösningar som fungerar istället för att bara fortsätta sänka skatten. I Tornparken har Göran Persson, Ingvar Karlsson, Olof Palme och faktiskt även Fredrik Reinfeld talat. Fredrik Reinfeldt gjorde det med sina vänner 2006 (dock inte på första maj utan som endel av valupptakten i augusti) på den tiden då han ansågs vara ett nytt och fräscht alternativ till Socialdemokraterna. Sen dess har mycket vatten runnit i Bällstaån, Fredrik har blivit trött, Borg klippt håret och de nya idéerna i svensk politik kommer från det rödgröna hållet.

Stefan Löfven levererade ett tal präglat av fokus på dagens stora samhällsproblem. Att arbetslösheten idag är högre än när Moderaterna vann valet 2006, att ungdomsarbetslösheten har stigit kraftfullt och skolresultaten fortsätter rasa. Samtidigt som den sittande regeringen fortsätter sänka skatten, en politik som hitintills inte lett till önskad effekt. Stefan Löfven har utvecklats som talare och var klar och tydlig om skillnaderna i svensk politik.

Efteråt var det faktiskt bara en sak jag saknade. En rejäl satsning för att få fler hyresrätter. På den efterföljande presskonferensen presenterades ett konkret förslag om att bland annat använda SBAB för att stimulera produktionen av nya hyresrätter. Glädjande!