Äntligen!

juni 10, 2014 5:43 e m

”Äntligen!”20140610-174405-63845418.jpg
Gert Fylkings bevingade ord känns mer rätt än någonsin. Förra året kunde inte ”Årets stadsmiljöpris” delas ut, eftersom det saknades en värdig vinnare. Men i år var det då dags då världens högsta bostadshus helt i trä vann priset. Husen är uppförda av Folkhem, i Sundbyberg, längst Bällstaån i det som i dagligt tal kallas för Sundbybergs strand.

Det känns väldigt roligt att Folkhems projekt uppmärksammas, det är inte första och heller inte sista gången. Stort grattis till Folkhem och alla inblandade i bygget. Det är inte bara värt att uppmärksamma arkitekturen, som Wingårdh står bakom, utan även byggtekniken. Trä är ett gammalt byggmaterial som fått en renässans och blir vanligare och vanligare. Fler inser fördelarna med att bygga i trä. Förutom att det är klimatsmart så förkortas byggprocessen avsevärt. För er som besökt projektet lägger även märke till att det bullrar mindre och dessutom luktar väldigt gott.

Tidigare var högre hus än tre våningar förbjudna i Sverige, beroende på brandfaran. Ett arv från den tiden då flera av våra städer, helt byggda i trä, brann upp. Men med dagens teknik går det att bygga trähus högre än tre våningar, som är lika eller mer brandsäkra än betonghus. Det massiva träet brinner inte, samtidigt som det inte smälter, vilket till exempel stålkonstruktionen i betonghus kan göra. En nackdel med trä är dock att det fortfarande är dyrare att bygga än konventionella betonghus, men ju mer industrialiserad produktionen och ju mer som byggs i trä, ju billigare blir det.

Men byggteknik är en sak. Vi ser gärna mer trähus, men samtidigt behövs det en variation av olika material. Sundbyberg är som bekant Sveriges snabbast växande stad. De kommande åren planerar vi för flera tusen nya bostäder. Men för mig räcker det inte med att bygga mycket, det som byggs ska vara bra och komplettera befintlig bebyggelse. Min ambition är att Sundbyberg ska präglas av god arkitektur och en bra offentlig miljö. Redan idag vallfärdas människor från hela världen för att beskåda världens högsta trähus. När de ändå är på plats i staden ska de finna många andra intressanta och bra miljöer att beskåda i Sundbyberg. Tillsammans med de som vill vara med och utveckla vår stad ska vi se till att vara en föregångare.