Äntligen måndag

januari 20, 2015 5:09 e m

aaa ibbe3Sundbyberg har de senaste åren varit den kommun i landet som byggt mest, räknat per invånare. Men det är inte bara så att det byggs mycket, de senaste åren har det dessutom uppförts flera byggnader som väcker intresse långt utanför Sundbybergs gränser. Dels världens högsta trähus, byggt av Folkhem, som haft hundratals delegationer på besök från 150 olika länder. Även Wallenstams Tuletornen, som med sin annorlunda arkitektur bland annat uppmärksammats av Mälardalsrådet. Och inte att förglömma, Swedbanks nya huvudkontor, som byggts och ägs av Humlegården.

aaa ibbe2I måndags besökte energiminister Ibrahim Baylan Swedbanks huvudkontor. Swedbankhusets yta motsvarar i storlek fyra hötorgsskrapor, varje dag arbetar ungefär 2 500 personer i byggnaden. Huset har byggts för att uppnå certifiering miljöbyggnad Guld, vilket ställer stora krav på bland annat låg energiförbrukning. Glädjande nog mottog huset förra året även utmärkelsen Årets miljöbyggnad. Med Sundbybergs goda kommunikationer, här möts ju alla trafikslag, (tunnelbana, pendeltåg, fjärrtåg, regiontåg, tvärbana och bussar) är det dessutom enkelt för personalen att ta sig till jobbet utan att vara beroende av bil. I anslutning till huset finns det dessutom gott om cykelparkeringar för att få fler att välja cykeln, vilket ju både är klimatsmart och hälsosamt.

aaa ibbe4Måndagen bjöd även på årets första kommunstyrelse. På mötet hade vi besök av Sundbybergs lokala tjejjour, Stjärnjouren. Sedan några år tillbaka stödjer Sundbyberg Stads Stjärnjourens normkritiska arbete med att minska våld bland unga. De arbetar även med att stötta skolor i sin sex- och samlevnadsarbete. Ett arbete som varit väldigt framgångsrikt som föredrogs på kommunstyrelsen, där vi även beslutade om att permanenta vårt samarbete i nya former. En annan givande föredragning gjordes av våra duktiga medarbetare inom fritidsverksamheten. Bland annat berättade de om det lyckade projektet med våra nya Rissneambassadörer.

Syftet med projektet är låta lokala ungdomar arbeta med att skapa meningsfull fritidssysselsättning för att stärka sammanhållningen i området. En av de första aktiviteterna var ett alternativt julfirande, dit 70 ungdomar sökte sig på julafton. En riktig succé! Idag är 14 ambassadörer anställda, häften killar och hälften tjejer. Ett viktigt mål är att utveckla fritidsverksamheten så den tilltalar både killar och tjejer i olika åldrar. Ser framemot att få fortsätta följa arbetet med Rissnedialogen och alla projekt som Rissneambassadörerna har och kommer att initiera i framtiden.