Är inte nätet lite segt idag?

november 30, 2010 4:48 e m

Uppkopplingen till internet är lite smått slött idag i kommunhuset. Som det brukar dagen efter kommunfullmäktige eftersom kommunens alla tjänstemän med stort intresse tittar på webbsändningen från gårdagens debatt. Eller nåt. För alla som har lite smått tråkigt en kväll kan jag dock säga att sändningarna har ett visst underhållningsvärde, framförallt om man snabbspolar det hela.

I övrigt har det varit en spännande dag. Inleddes med en intervju med elever från Stockholms Universitet som gjorde ett arbete om effekterna av kostnads- och inkomstutjämningssystemet. Många intressanta diskussioner och funderingar som jag måste diskutera vidare med ekonomichefen…

Har dessutom hunnit med diskussion om vårt viktiga projekt ”Våra gemensamma barn” som nu  permanentas från nästa år. Det är ett väldigt lyckat arbete som bedrivits i kommunen under några år, med syfte att ta ett helhetsgrepp om arbetet med våra utsatta barn. Gemensamt har olika delar av kommunens verksamheter arbetat för att bli bättre på att ta hand om och stödja de barn som behöver extra stöd och hjälp. Ett viktigt arbete som kommer ge många positiva effekter på både kort och lång sikt.

Utöver det har jag haft träff med förvaltningscheferna och berättat om den nya politiska plattformen, genomfört en kort intervju med Dagens Media, diskuterat vegetarisk kost med Pia (som varje dag) och lite annat smått och gott. Har dessutom hunnit med att rädda bilen med rådigt ingripande av Jan Jogell och Carina (som gjorde det stora hästjobbet såklart). Fick ladda batteriet genom en liten tur till Arlanda fram och tillbaka, med före detta kollegan Bosse Krogvig i telefonen.

Ska nu avsluta kvällen med en middag med min allra äldsta vän Jenny. Äldst inte till åldern men antal år vi känt varann. Vi sammanstrålade en solig dag på Olympiaskolans skolgård och diskuterade ett av våra stora och viktiga samtalsämnen, skor.

Eftersom många funderar på vem som ska efterträda Mona Sahlin så kommer nu min korta analys.

Det kommer bli en lång och spännande diskussion kring efterträdarfrågan. Det viktigaste för partiet är att det blir någon som orkar driva på den så välbehövliga förnyelsen. Och att den som blir vald förstår den verklighet som den växande skara väljare som bor i någon av våra tre storstadsregioner lever i. Där framförallt den växande stockholmsregionen är av strategisk betydelse för framtiden. Samtidigt måste den blivande partiledaren klara av att lyfta framtidens utmaningar och lösningar ur ett ideologiskt perspektiv. För den traditionella vänster-högerskalan ser helt annorlunda ut idag än tidigare, så även internt i vårt parti. Utifrån det antar jag det är självskrivet vilka kandidater jag tycker är mest lämpliga?

Den bästa redovisningen över potentiella efterträdare till Mona Sahlin har jag hittat här. Jag säger som så, med ganska stor sannolikhet finns Socialdemokraternas kommande partieledare bland dessa 47 namn. Många inte helt sannolika, andra något sannolika och vissa helt sannolika…