Årets julklapp 1993

maj 30, 2013 4:35 e m

20130530-183304.jpgEtt av mina favoritämnen på högstadiet var träslöjd. Att få fila, såga och måla var för mig ett sant nöje. Allt som byggdes blev praktiskt nog presenter till nära och kära. Som mottogs med spelad entusiasm av snälla släktingar.

Inför julen 1993 var det stora projektet en brevlåda till min pappa. En ganska stor och ful skapelse, som krävde mycket tid och energi men som slutade med att han fick en hög med brädor. Som jag så här 20 år senare fortfarande inte spikat ihop.

Mitt dåliga samvete väcktes idag när jag besökte bygget av Sveriges högsta trähus. Lukten i huset påminde om min gamla träslöjdssal. Huset som byggs är helt fantastiskt, som satt Sundbyberg på trähuskartan. Från hela världen har det kommit forskare och byggare för att skåda det vackra huset.

Folkhems fyra trähus är bara några exempel på de 10 900 bostäder som Sundbyberg bygger fram till 2026. Förra året växte vi mest i landet (+3,2 procent). Med våra byggplaner kommer vi vara den kommun i länet som växer mest de kommande 13 åren.

Att Stockholm är hett är skoj. Alltfler flyttar hit, men byggandet hänger inte med. Handelskammaren uppmärksammar i sitt senaste nummer av tidningen Sthlm att det fram till 2030 behövs byggas 400 000 nya bostäder. Men Stockholms 26 kommuner planerar bara för 269 220. Bristen beräknas vara 130 000 bostäder. Sundbyberg är den kommun av länets 26 som har högst ambitioner.

Att växa är bra. Det ger oss möjlighet att de kvaliteer som finns i staden kan bli ännu bättre. Men det är också viktigt hur vi bygger. I Sundbyberg har vi höga krav, det som byggs ska bidra till att stärka våra stadsmiljöer, vara klimatsmart, men också anpassat för olika grupper av människor. Därför byggs det stora som små lägenheter, och vi ställer krav på att minst 25 procent ska vara hyresrätter.

Exempel på hur staden förbättras när vi växer är stranden vid Bällsta. Från att ha varit en ödslig, lite otäck plats, skapas nu ett trevligt bostadsområde med en strandpromenad närmast vattnet. Där kommer finnas kafé, möjlighet till solbadande, och vem vet, kanske även till bad i framtiden.

 

En stad mår bra av att växa. Men de unika kvalitéer som gör Sundbyberg till Sundbyberg måste värnas. Det har vi lyckats med på ett bra sätt idag. I senaste numret av Mitti ser man att trycket är fortsatt stort på att flytta till vår stad. Skoj!