Att ge folk chans till jobb är inte att curla

maj 4, 2012 3:31 e m

Som en av få kommuner tar Sundbyberg ansvar för att ALLA, inte bara några, ungdomar i årskurs 9, och 1 och 2 på gymnasiet får sommarjobb. Om alla söker rör det sig om närmare 1000 jobb. Till dags dato har 655 sökt jobb. Som alla kommer få det.

Sammanlagt i länet erbjuder kommunerna 7000 sommarjobb såg jag en siffra på. Sundbyberg står alltså för var 10:e jobb i länet. Inte illa.

Varför gör vi då detta? Jo, det handlar om arbetslinjen i praktiken. Vi ser till att unga människor tidigt kommer i kontakt med arbetsmarknaden. De får lära sig att man kommer i tid till sitt arbete, att man gör rätt för sig och som belöning får man en lön för mödan. Ganska grundläggande, men ack så viktigt att lära sig. Forskningen visar att ju tidigare en person kommer i kontakt med arbetsmarknaden, ju bättre går det för den senare i livet på arbetsmarknaden. Satsningen kanske är en förklaring till att Sundbyberg har låg ungdomsarbetslöshet, även fast den stigit något senare tiden.

Jag blir något förvånad när det från oppositionssidan riktas kritik mot sommarjobbssatsningen. I talarstolen när frågan diskuterades på kommunfullmäktige sades att vi lurar ungdomarna, att det daltas och curlas. Blir förvånad.

Medans det i vissa moderatledda kommuner lottas ut jobb så har vi ett aktivt sökförfarande, där ungdomarna matchas till de olika jobben.

Alla som vill ha jobb bjuds in till en kurs där man får lära sig skriva CV och hur det går till att söka jobb. På arbetsplatserna ska ungdomarna arbetsledas och insatserna utvärderas noggrant både från arbetsgivarna, arbetstagarnas och stadens sida.

Ett av inläggen satte fokus på vikten av att ungdomarna måste få lära sig att bli nekade till jobb. Vet inte riktigt om det är en bra ingång. Med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut idag lär de allra flesta förr eller senare få lära sig det ändå. Men kanske ska vi snarare se till att så många som möjligt tidigt får lära sig vad ett arbete innebär.

Vår satsning har varit väldigt framgångsrik. Många ungdomar har fått möjlighet att tjäna lite extra pengar, de har fått nya kontakter på arbetsmarknaden och ett bättre självförtroende. Samtidigt har det blivit lugnare i våra stadsdelar när fler har fått en vettig sysselsättning och dessutom pengar för att hitta på roliga saker istället för att bara hänga på gator och torg.

Dock kunde man önska att även de moderatledda kommunerna tog ett ansvar för fler i arbete. Men önska går ju alltid.

Se mer på SVT ABC sändning från igår och morgonsändningen.