Bakom den glamorösa ytan

oktober 24, 2013 7:14 e m

Inför valet 2002 myntade Lars Stjernkvist, dåvarande partisekreterare, uttrycket ”Gladast vinner”. Det gick bra då. Men i tider av ständig förnyelse är det dags för något nytt. Magdalena, vår nya ombudsman, har bestämt sig, målet är ”Starkast vinner”.

Valrörelser är ett avancerat teamwork. Broschyrer, godis, affischer i all ära. Men det är budskapet och samtalen som avgör. Och jobbet, det gör våra hundratals medlemmar lokalt tillsammans. Vi springer i trappor och knackar dörr, delar ut flygblad vid tunnelbanan, applåderar ljudligt på torgmöten och pratar med grannar, vänner, kollegor, bekanta och obekanta.

Som huvudkandidat ska jag såklart prestera lite extra. Springa en trappuppgång mer, ta det där extra samtalet, övertyga den mest hårdnackade motståndaren. För att orka krävs det en hel del träning.

Jag har turen att på heltid förvalta det förtroende vi har från förra valet. Det är också jag som därmed ska vara ”starkast”. Min tävlingsinstinkt gör att jag tagit mig an uppgiften med största allvar. I mina dagdrömmar är det lite som Rocky. ”Eye of the tiger” i bakgrunden, jag boxar mot en spegel, drar lite däck i motvind, det är varmt, svettigt, jag är stark, det känns bra, folk applåderar.

I verkligheten är det mindre glamoröst. Min motsvarighet till Mickey Goldmill (Rockys tränare i film 1 och 2) heter Magdalena. Till igår hade Magdalena förberett ett, enligt egen utsago, ”ganska lätt 45 minuters träningspass för hela kroppen”. Låter ju bra. I verkligheten visade det sig att HALVA programmet tog 1 timma och 10 minuter. Blev inte så mycket Eye of the tiger, snarare ”Det gör ont, det gör ont” med Lena PH. Ett träningspass som antagligen använts på ett flertal institutioner för att knäcka krigsfångar och spioner.

När det är som värst, smärtan är verkligen olidlig, då kommer den reealla utmaningen. ”Jag tar en bild till Facebook”, säger Magdalena. Det är då agnarna skiljs från vetet. Den största utmaningen. Jag biter ihop, rätar upp ryggen och för en sekund ser jag mer levande än död ut. Det kommer gå bra detta.

20131024-191231.jpg