Bara 30 kvar nu

augusti 12, 2014 1:25 e m

aa stefan löfvenTog en ansträngd promenad till jobbet igår morse. De vanliga femton minuterna blev tjugo. Gången kan beskrivas som motsatsen till spänstig. Men det är kanske inte så konstigt med lite träningsvärk dagen efter Stefan Löfvens sommartal (men mest eftersom jag sprang milen).

För i sommar har jag legat i hårdträning, de närmaste veckorna ska det genomföras tusentals samtal och då gäller det att vara uthållig. För även fast det i flera opinionsundersökningar ser ut som att valet är avgjort är det långt kvar.

Lite extra peppad är jag efter Stefans sommartal. Solen sken, det var en massa trevliga människor på plats och talet var tydligt ideologiskt. Och som sig bör innehöll det konkreta satsningar, bland annat möjligheten till att få körkort med stöd av CSN. I talet satte han annars fingret på det som gör mig till socialdemokrat. För jag är socialdemokrat eftersom jag vill ha ett Sverige där vi gemensamt ser till att alla får chans att lyckas. Och han återkom till det flera gånger, bland annat kring sin uppväxt, där han som så många av oss, någon gång varit beroende av de mångas solidaritet. Som han brukar säga, när vi har det som svårast ska samhället vara som starkast. Helt enkelt en tro på alla människor fömåga, oavsett föräldrarnas bakgrund. Det är här som den ideologiska skillnaden går och alltid har gått i svensk politik.

Därför är det logiskt att moderaterna skurit ner på högskolan. De tror att kunskap blir minde värd när den delas på fler, medan det i själva verket är precis tvärtom. Därför blir jag varm i hjärtat när socialdemokraterna föreslår rejäla satsningar på utbildningsväsendet, från förskolan upp till universitetet. Det får inte vara så att bara de som har råd att köpa extrahjälp (med skatteavdrag) ska ha rätt att lyckas. Alla, oavsett föräldrarnas inkomst, måste få stöd och hjälp. Därför behövs det fler lärare och specialpedagoger i skolan. Precis som görs idag ska det också vara självklart med läxhjälp på våra skolor. Och istället för subventioner till hambugerkedjor blir det fler platser på våra högskolor. Smart, för Sverige ska konkurrera med hög kompetens, inte med billig arbetskraft.

Med en ny regering förbättras möjligheterna för oss lokalt att bygga en stad för alla. Ett Sundbyberg där det finns plats för alla, oavsett bakgrund. Vi ses i valrörelsen.