Barnen först

maj 27, 2014 8:43 e m

20130417-232129.jpgUnder våren har jag och ordförande i förskolenämnden Mariam besökt alla stadens förskolor. Det har varit väldigt roligt, mycket är  bra i Sundbybergs kommunala förskolor. På våra besök har jag träffat mycket personal och barn såklart, men även föräldrar. Fått mycket positiv återkoppling, men också endel oro.

För några år sedan bildades ”Förskoleupproret”, en nationell påverkansgrupp stöttat av Lärarförbundet, som hittat till Sundbyberg. Igår hade de en manifestation utanför stadshuset för att framföra sitt krav på mindre barngrupper. Dessutom fick jag ta emot ca 500 namnunderskrifter. Jag är helt överens med initiativtagarna att det behövs mer personal i förskolan.

Därför tillförde vi 5,8 miljoner till hösten och 10 miljoner kronor extra för 2015. Det motsvarar över 20 nya tjänster. Pengarna ska riktas dit behoven är som störst. Dessutom har 12 nyanställningar gjorts där behoven är som störst.

Jag tycker det är bra med det stora engagemanget för förskolan. Dock är inte demonstrationer och namnunderskrifter den bästa formen för dialog. Det bästa är att träffas och samtala, vilket jag gjort flera gånger med initiativtagaren och Lärarförbundet. Det har varit bra och konstruktiva samtal, som jag gärna fortsätter.

För vi får inte glömma att nöjdheten i Sundbybergs förskolor är hög. Vilket är lätt att förstå, vi har en bra pedagogisk verksamhet. Dessutom är maten oftast ekologisk, närlagad och god, lokalerna överlag bra, vi jobbar dessutom med att ta bort farliga kemikalier (först i landet) och vi har ovanpå det en hög andel anställda förskollärare, tredje högst i länet. Och oavsett utbildning, sällan har jag träffat så engagerad personal som i våra förskolor. Ni är helt otroliga och gör ett väldigt bra och viktigt jobb.

Men jag tycker det är olyckligt att det bara fokuseras på barngruppernas storlek. Våra förskolor ser väldigt olika ut, både lokaler och gårdar har olika förutsättningar. Vissa är mindre, medans nybyggda Vargen (anpassad för Reggio Emiliopedagogik) är byggt för 40 barn på en våning. De använder sig inte av begreppet avdelning utan jobbar helt annorlunda. De har större grupper men fler personal.

Jag, och många med mig, tycker att personaltätheten är det bästa sättet att mäta kvalitén i förskolan. Varje förskola har sin egen budget, och vi måste ge personalen möjlighet att planera sin verksamhet tillsammans med chefen. Alltför mycket detaljregleringar kan få motsatt effekt.

Sedan hoppas jag vi får en regering som sätter förskolan före fortsatta skattesänkningar. På lokal nivå kommer förskolan och skolan fortsätta vara mitt och Socialdemokraternas fokus. Förskolan ska fortsätta utvecklas, helst i fortsatt direkt dialog med föräldrar och personal, det blir lätt lite konstigt när dialogen förs med mikrofon, högtalare och namnlistor. För vi är inte nöjda med att vara en medelkommun, självklart ska Sundbybergs förskolor tillhöra de bästa.