Bäst i klassen

januari 21, 2013 5:38 e m

Igår började jag arbetsveckan med ett verksamhetsbesök. Jag och Marika Lingren-Åsbrink, ordförande i Gymnasie- och grundskolenämnden, besökte Duvboskolan.

Skolan är i fokus både nationellt och lokalt. Det är inte så konstigt. Ingen annan verksamhet i Sundbyberg berör så många som skolan och förskolan. Och ett av de viktigaste uppdragen kommunen har är att ge alla barn en bra start i livet.

Förskolan och skolan är det område som vi investerar allra mest pengar i. De närmaste åren investerar kommunen över en miljard kronor på att rusta, bygga ut och bygga nya skolor. Närmast i tur står Lilla Albyskolan och Duvboskolan.

Efter utbyggnaden blir Duvboskolan en normalstor skola med tvåklasser/årskurs från förskoleklass till årskurs 6. Det finns flera skäl till att utbyggnaden behövs. Dels bedrivs delar av undervisningen i en paviljong vars bygglov upphört. Nya lagkrav påverkar också.

Med den nya stadieindelningen måste skolan utvecklas från en F-5 till en F-6 skola. Lagkravet om likabehandling ekonomiskt av kommunala skolor och friskolor ställer även det nya krav på våra enheters storlek. Det går helt enkelt inte att fortsätta drifta så små enheter som Sundbyberg har.

Ett annat viktigt skäl är de skärpta kraven på behörighet. Kraven är bra, men gör att vi måste anpassa våra kommunala skolor till vad som är en normalstor skola.

Det blev väldigt bra och intressanta samtal. Framförallt blev jag väldigt glad och imponerad av det stora engagemang som finns bland våra lärare.

Det är inte svårt att förstå varför Duvboskolan är en väldigt populär skola. Resultaten är goda och de mätningar som görs visar att eleverna är nöjda.

Men i en känslig miljö väcker det alltid känslor när något förändras. Även fast jag tycker att nuvarande förslag till om- och tillbyggnad är bra. Förslaget leder till en attraktiv och sammanhållen skola, med förutsättningar att bedriva en kvalitativ skolverksamhet även i framtiden.