Bäst på att vara sopa

juni 4, 2013 11:53 f m

En av mina favoritserier är Sopranos. Serien som handlar om italienättade Tony Soprano som med hjärnhand styr sitt imperium. Allt under täckmanteln som konsult inom avfallsbranchen.

Som delägare i SÖRAB, Söderhalls renhållnings AB, kan jag intyga att återvinning är lönsamt. Framförallt för miljön, om det görs på rätt sätt.

Idag hade vi bolagsstämma, jag var där som ägarrepresentant för Sundbybergs Stad. Stämman hölls på Lindö Golf och konferens. Med hjälp av kartan i min IPhone styrde jag kosan mot Vallentuna. Pricksäkerheten i kartappen är sådär, vilket är förklaringen till varför en sportig blå SAAB kom körandes över golfbanan 5 i 10.

SÖRAB är välskött och kunde förra året sänka avgifterna för medlemskommunerna. Dock redovisas ett mindre överskott även för förra året, som behövs till kommande investeringar i bland annat nya återvinningscentraler. En ska byggas i Sundbyberg, som en returpark med både kafe och återbruksbutik. De 10 ägarkommunerna fick också dela på 1,2 miljoner i utdelning.

Att Sundbyberg är bra på mycket är ingen hemlighet. Så även inom området återvinning. Bland annat på matfallsinsamling, som sedan något år tillbaka är obligatoriskt för fastighetsägarna i staden. En stor miljövinst, då avfallet används till biogasproduktion.

Det var också två skolor i Sundbyberg som vann tävlingen ’Matkampen’. En tävling där eleverna på ett stort antal skolor i norrort tävlade i att minska andelen slängd mat.

I övrigt är det mer aktion i Sopranos och återvinningsindustrin i New Jersey än i Stockholm. Vilket känns tryggt.

20130604-115323.jpg