Bästa argumenten på länge

februari 20, 2015 2:27 e m

planenIgår fick jag möjligheten att vara med på elevrådets möte på Ängskolan. Under en period har de samlat in namnunderskrifter för att få till en konstgräsplan på sin skolgård.

Ett lovvärt initiativ, härligt med engagerade barn och ungdomar. Som förtroendevald är det väldigt ofta jag får vara med på möten där det ska framföras synpunkter, både bra och dåliga. Men det här mötet var ett av de mest givande och trevliga på länge.

Lite oväntat inleddes det hela med att två klasser från årskurs 2 framförde en egenkomponerad kärlekssång. Möten som inleds med sånger om kärlek kan ju inte bli annan än trevliga.

Med på mötet var förutom jag själv, en av stadens förvaltare, kultur- och fritidsnämndens förvaltningschef och ansvarig för anläggningar. Efter skönsången fick eleverna presentera sina argument. Konstgräs är uppenbarligen bra ur väldigt många perspektiv. Det är lättare att slänga sig på det, vilket gör matcherna roligare. Det gör inte ont att trilla (kan jag förstå) jämfört med asfalt. Dessutom studsar bollen annorlunda.

bild 1Planen är väl använd på dagtid både av tjejer och killar i skolan. Sammanlagt går det ungefär 900 elever på skolan, vilket gör att alla ytor används mycket. Och de mindre barnen får ju inte gå till närmsta konstgräsplan som ligger nere vid Golfängarna.

Som avslutning fick jag ta emot en namninsamling med några hundra namnunderskrifter som jag fick ta emot. Och även fast vi där och då inte kan lova någon konstgräsplan så kommer nu förvaltningen titta vidare på frågan. För inget är ju gratis, alla investeringar måste ställas mot andra. Men nu är i alla fall frågan på agendan.

underskriftMest glädjande är att se det stora engagemanget från eleverna. Har varit på många möten där det ska framställas argument och kan konstatera att många vuxna har att lära av eleverna. Att vara saklig, gärna inleda med en trevlig sång och lämna över en namninsamling är ett bra sätt att få fram sina åsikter på.    sång