Bladguld i kommunala skolor?

januari 21, 2016 5:42 e m

20131216-201815.jpgI Sundbyberg ökar antalet 13 -15-åringar snabbt och behovet av fler högstadieplatser kommer att bli akut – om inget görs. Det råder det politisk samsyn kring, tror jag. I det socialdemokratiskt ledda samarbetet tog vi fram planer för ett högstadium som skulle vara centralt placerat i Sundbyberg, ett hus i kvarteret Eken i Lilla Alby pekades ut. Nu menar den nya politiska majoriteten att det blir för dyrt med en kommunal skola. Samtidigt säger de att en privat aktör skulle kunna driva skolan. Var är mig veterligen oklart.

Jag har ingen låsning vid driftsformer. Jag har inget emot att privata aktörer driver skola, under min tid som kommunstyrelseordförande startade till exempel Vittraskolan i Brotorp. Fokus ska helt enkelt vara en bra verksamhet som använder resurser och skattemedel effektivt.

Men det är ingen enkel fråga. Jag menar att kommunen är ytterst ansvarig för att det är bra verksamhet i alla skolor i kommunen – en verksamhet som har enormt stor betydelse för medborgarna. Skolan är på många sätt i centrum för barn och ungas utveckling och för sammanhållningen i Sundbyberg. Skolfrågan är på allvar!

20130528-102948.jpgDärför oroas jag av kommunstyrelsens ordförandes, moderaten Mikael T Eriksson, närapå oslagbara nonchalans när beslutet att inte bygga en kommunal högstadieskola i Lilla Alby ifrågasätts: ”– Jag tror inte det är flashiga lokaler som lockar, utan bra utbildning och bra lärare. Det är viktigare än en skola i bladguld, säger han.” (Mitti, 20160121) Jag vet inte vilka kommunala skolor som Mikael T Eriksson upplevt, men min erfarenhet är att bladguldet lyser med sin frånvaro.

Den nya majoriteten säger själva att det är av besparingsskäl som de nu öppnar för en privat aktör. Vad de har glömt är att den kommunala verksamheten bedriver skolverksamhet på samma peng, som en privat. Så om det går för en privat går det för en kommunal verksamhet att starta. Därmed blir det tydligt att det här handlar om en ideologisk motvilja mot kommunal verksamhet. Samtidigt som alltfler önskar gå i kommunala skolor. Detta måste anses vara ett svek, både mot elever, föräldrar och alla de som jobbar i Sundbybergs skolor. Det är beklagligt att Sundbybergs nye kommunstyrelseordförande fastnat i sin tidigare oppositionsroll och inte ser att staden klarar av att bedriva skolverksamhet.

Skolresultaten i Sundbybergs skolor har kraftigt förbättrats de senaste åren. När staden växer är det också naturligt att det satsas på den kommunala skolverksamheten. För valfrihet innebär möjligheten att välja både kommunalt och för de som önskar en fristående skola.

Kanske dags för Mikael att göra ett besök i skolverksamheten? Så att Sundbybergs elever, lärare och rektorer kan berätta att det inte är bladguld man använder pengarna till.

http://mitti.se/tva-nya-hogstadium-men-vem-tar-notan/?tag=sundbyberg