Bra att fler vill ta ansvar

oktober 12, 2015 10:01 f m

30a65f8f1c17ae4db30d9f3ef622a8a8085f4a6dIgår var det partiledardebatt på TV. Ska man tro media, opinionsundersökningarna och vännerna på Facebook var alla vinnare, beroende på var man har sin politiska hemvist. Det var den första partiledardebatten efter att DÖ-överenskommelsen fallit, vilket påverkade märkbart. Att överenskommelsen är borta är i grunden  positivt, om det innebär att den parlamentariska ordningen nu är återställd. Det vill säga att alla riksdagspartier är beredda att förhandla och göra upp i sakfrågor, och att utgångspunkten är att vara med och ta ansvar för landet, både på lång och kort sikt.  

Min åsikt är att blockpolitik är fördummande och leder fram till onödiga låsningar, som i dagens situation är direkt skadliga för landet. Därför är det glädjande att alla partiledarna igår visade på en vilja till förhandling och diskussion. Vad dessa viljor sedan är värda får vi se. Om de borgerliga partierna står fast vid sina budgetalternativ kommer dessutom regeringens budget att bli antagen av riksdagen. Så någon kris är de senaste dagarnas utveckling inte, däremot är det viktigt att det blir breda överenskommelser inom fler politikområden.

Lokalt här i Sundbyberg jobbar vi som bekant redan över blockgränserna, i ett unikt samarbete mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Ett givande samarbete där fokus alltid blir på det som förenar, inte det som skiljer. Att styra och ta ansvar är en ständig utmaning och i en demokrati ska vi folkvalda politiker dessutom alltid förvänta oss att bli granskade. Media och dess granskande makt är oerhört viktig för att upprätthålla förtroendet för samhället. Det får man tåla – och förvänta sig.

Jag blev trots detta förvånad när jag i morse slog upp tidningen och läste rubriken ”S-politiker spelar under täcket”. I en krönika i Dagens Nyheter droppar Birgitta Forsberg namn till höger och vänster (bokstavligen) med enligt min mening inte helt hederliga ingångsvärden. Kommunstyrelsens ordförande i Luleå, Niklas Nordström, Rikshems vice VD Ilija Batljan och några höga chefer inom börsnoterade Swedbank (som i artikeln på oklar grund utmålas som ägd av Socialdemokraterna) är några namn som nämns. Själv finns jag med på bild, utifrån att Birgitta Forsberg konstaterar att jag efterträtt Pär Nuder som ordförande i Sundbybergs Stadshus AB. Dessutom konstaterar hon att vi i Sundbyberg ombildat hyreslägenheter till  bostadsrättslägenheter, vilket stämmer – det var en överenskommelse mellan ett flertal partier, bland annat Miljöpartiet och Moderaterna. Något som dessutom gjordes för att få loss pengar till att renovera och bygga nya hyresrätter.

Hur den här typen av breda politiska överenskommelser är att ”spela under täcket” förstår jag inte riktigt.