Bruna papper i fönstren är inte roligt

februari 3, 2012 3:00 e m
Vårt trevliga centrum är en av många fördelar med vår stad. Och en av många anledningar till att jag  valde att flytta hit. För ett riktigt centrum, med en bred blandning av affärer, trevliga restauranger och kaféer blir det allt färre av i Stockholm och i landet i stort. Tillsammans med stadskärneföreningen och fastighetsägarna jobbar kommunen aktivt med att stärka vårt centrum. Konkurrensen är hård från Solna centrum, Sollentuna centrum, Nacka Forum och allt vad nu de identiska köpcentrumen heter. Men i den hårda konkurrensen klarar sig Sundbyberg bra med sin unika profil.
Trots några tuffa år ökar intresset för att etablera sig i Sundbyberg. Bland annat pågår arbetet för fullt med Signalfabriken, ett helt nytt köpkvarter i klassisk Sundbybergs stil. Beskrivningen av Signalfabriken inleds så här:

”Hade Signalfabriken kunnat födas någon annanstans än just i Sundbyberg? Staden som aldrig har låtit sig uppslukas av Stockholm, utan alltid har fortsatt att vara sig själv. Staden där människor har något mer gemensamt än bara postadressen. Staden där gårdagen, nuet och morgondagen hänger ihop på ett alldeles naturligt vis.”

Visst är det vackert. Och dessutom så sant. När tvärbanan inom ett år är på plats blir nästa utmaning att skapa trevliga utemiljöer i hela vårt centrum. För tillfället pågår arbetet på den delen av centrum som ligger runt Signalfabriken, d.v.s Vasagatan, Landsvägen och Sundbybergs torg. Utöver det sker ett arbete där kommunen diskuterar med fastighetsägarna längs Sturegatan och Järnvägsgatan om vilka insatser som kan göras på kort och lite längre sikt för att Sundbyberg ska bli ännu trevligare.

Det behövs verkligen ett aktivt arbete för att värna och utveckla vårt centrum. Ett arbete som vi förtroendevalda, tjänstemän på kommunen, fastighetsägare, butiksägare och sundbybergare måste göra ihop.

Tråkigt var att gamla Konsum på Stationsgatan lades ned för några månader sedan. Nu finns det ju bara ett Hemköp, Willys, ICA och Lidl kvar i centrum. Dessutom måste man ju gå 10 minuter åt ena hållet för att komma till ICA Maxi och 10 minuter åt andra för att komma till Coop Forum.

Glädjande är dock att det nu är klart att det öppnar en ny butik i lokalerna om några månader. Det kommer bli en köttaffär med inriktning på kött, chark och färskvaror. En affär med fokus på kvalité och som ska kunna erbjuda högkvalitativ mat till en hyfsad peng. Ser jag mycket framemot!

Expert har även de lagt ned sin verksamhet på Sturegatan, vilket är tråkigt. Men samtidigt är det en naturlig följd av deras strategi att etablera sig i större köpcentrum, dit folk lätt tar sig med bil. Centrala lägen som Sturegatan är därmed inte lika intressanta.

Även om det är tråkigt med brunt papper i fönstrena är det en naturlig följd av att staden utvecklas. Att intresset är på topp för Sundbyberg är dock en sak som är säker. Det kommer förfrågningar regelbundet om möjlighet att etablera sig i vårt centrum, även fast det är klart att dagens lågkonjunktur gör att det tar lite längre tid att få lokalerna uthyrda. Men även om det är tufft nu, så kommer det bli bättre de kommande åren. Det är ju förövrigt ett av skälen till varför det är så viktigt att staden fortsätter att växa – ju fler som bor i Sundbyberg, ju fler handlar lokalt i våra affärer.

Slutligen måste jag citera ett sms som jag för några dagar sedan fick från en f.d kollega.
Kollegan: ”Om man ska bo i din del av stan, var bör man då bo om stadskänsla är ett måste? Alltså ingen förortstystnad och måste vara 10 minuter till närmsta kafé. Tänk söder, fast inte så bajsnödigt”

Att jag svarade Sundbyberg på smset behöver man säkert inte förtydliga. Smset är något som tas med i stadens fortsatta varumärkesbyggande. För informationsskull så är vår nuvarande kommundevis ”Sundbyberg – där staden är som bäst”.