De 20 viktigaste händelserna, plats 10-6

december 23, 2013 2:01 e m

Så, i väntan på julafton, kommer här fortsättningen. Idag plats 10 – 6.

10. Så, efter flera års utredande och planerande, så var det då äntligen dags att inviga ”Allaktivitetshuset” på Sturegatan 10-12. Som jag och många med mig längtat. Under hösten har huset börjat fyllas med aktiviteter. Men för några dagar sedan så var det då dags för den officiella invigningen! Redan första dagen var det fullt med aktivitet i huset, och mer kommer det bli.

9. Sundbyberg, Rom, Times Square i New York och Chengdu har en sak gemensamt. Nya H&M butiker öppnade under våren. På frågan vad H&M:s VD Carl-Johan Persson tycker om Sundbyberg blev svaret ”hetare än Times Square”. 
Att Sundbyberg är hett är kanske ingen nyhet. Det gör att mycket händer här, nya verksamheter etablerar sig, butiker och restauranger öppnas. Och de allra flesta tycker att det är roligt med allt som hänt de senaste åren. Bland annat fick jag inviga Signalfabriken strax efter sommaren, med ett nytt populärt hotell och bar, tvärbanan till Solna har börjat rulla, snart är Swedbanks nya huvudkontor klart, Tuvanparken har invigts, gator och torg renoverats och utöver det har det tillkommit många nya bostäder.

8. Under några veckor i somras bilade jag och min bror runt i USA. Vi började resan med att besöka flera städer i Colorado, bland annat hälsade jag på borgmästaren i Aurora. Lärorikt och spännande att få inblick i lokal amerikansk politik. Under de följande veckorna besökte vi bland annat Las Vegas, Santa Fe, Memphis, New Orleans, Houston och Dallas. Bilden är från Gran Canyon, en storslagen naturupplevelse. En spännande och givande resa, från storstad till småstad, i en fascinerande och annorlunda del av USA.

7. Sundbyberg är den kommun där vi per invånare förbrukar minst koldioxid per år. Skälet är bland annat att vi reser mycket kollektivt, nästan alla stadens bostäder är anslutna till fjärrvärme och de små avstånden i staden gör det lätt att gå överallt. Men vi vill såklart att det ska bli ännu lättare att leva miljövänligt. Med nya cykelbanor och ännu ett tillskott till staden, hyrcyklar. Nu blir det ännu enklare att välja cykeln före bilen!

6. En stad är något som vi utvecklar tillsammans. Och en stad blir mycket bättre om så många som möjligt engagerar sig. Det är inte alltid så enkelt. Men i Hallonbergen och Ör har staden arbetat på ett annorlunda sätt. Med hjälp av konstnären Kerstin Bergendahl har boende i alla åldrar fått vara med och påverka hur stadsdelarna ska utvecklas. Den fysiska miljön, var nya hus ska byggas, vilka parker och gångstråk som ska utvecklas, har varit en viktig del i arbetet. Men glädjande nog har arbetet även lett till att en föräldraförening har bildats, människor som aldrig mötts innan har träffats och nya sociala nätverk har bildats. Inspirerade av framgångarna i Hallonbergen-Ör ska vi nu arbeta vidare med en dialog i Rissne under våren.