Här kommer mina tips, Torbjörn

oktober 10, 2013 9:28 e m

I tisdags fick alla länets kommunstyrelseordföranden ett brev från landstingets ordförande Torbjörn Rosdahl (M).

I brevet ber han om hjälp med hur han ska spendera 5 miljarder (5 000 000 000). Kommunerna uppmanas delta i vad han kallar för en ”investeringsdialog”.

Att landstinget önskar mer dialog är glädjande. Det börjar bli dags nu, efter ett år med rubriker om kris i stockholms förlossningsvård och en underdimensionerad akutvård samt spårtrafik som inte fungerar så fort det blir några centimetrar snö.

Men som kommunstyrelsen ordförande i Sundbyberg är jag irriterad över att den för regionen så viktiga investeringen i Kistagrenen gång på gång skjutits upp av landstinget. ”Brist på pengar” har det hetat. Men uppenbarligen är det inget problem längre.

Kistagrenen var utlovad med byggstart 2014. Sen sköt man upp det till 2016. Helt plötsligt var det ytterligare två års förskjutning, till 2018. Men efter mycket om och men så kvarstod 2016.

Idag bygger Sundbyberg en helt ny stadsdel, helt beroende av Kistagrenen. Landstingets politiska lednings slarv och oförmåga att prioritera gör att de som flyttar till Ursvik blir beroende av bil, istället för spårbunden trafik.

Att ingångna överenskommelser bryts är ett problem för regionens tillväxt. Hur ska vi kunna växa när det inte går att lita på att nödvändiga investeringar från landstinget sker?

Men det finns ingen anledning att vara långsint. Torbjörn, använd de fem miljarderna du har över till Kistagrenen. Det räcker också till depån ni ska bygga under Rissne. Inför kommande förhandlingar känns det bra att veta att pengar är inga problem.

Så glömmer vi det här strulet och går vidare. Ser framemot vår kommande dialog, Torbjörn!

20131010-222828.jpg