Det går om man vill

februari 25, 2014 4:15 e m

Helt plötsligt tippade jag över kanten då jag inte längre räknas som ungdomskandidat. Hårt och orättvist. 36 visade sig vara den magiska gränsen.

Själv firade jag födelsedagen tillsammans med Stefan Löfvén med nybakt på Arbetscentrum i Hallonbergen. Han ville gärna se det fina arbete som görs i Sundbyberg för att få fler i jobb. För ett tag sedan uppmärksammades ju att ungdomsarbetslösheten minskade med hela 20 procent i Sundbyberg. Mycket glädjande och resultatet av en mängd insatser som staden genomfört de senaste åren.

Under de senaste sju åren har kostnaden för försörjningsstöd ökat kraftigt i Sundbyberg när fler och fler blivit utförsäkrade från a-kassan eller mist sin sjukersättning. Många har därmed tvingats från statliga försäkringslösningar till lokala bidrag. Samtidigt som arbetslösheten ökat har staten tagit mindre ansvar för arbetsmarknadspolitiken. Vilket gör att Sveriges kommuner fått ta ett ännu större ansvar.

Stefan Löfven var mäkta imponerad över alla de aktiva åtgärder vi har, olika utbildningar, praktik, uppföljande verksamhet och kommunala visstidsanställningar. Av de som deltar i våra åtgärder går mellan 80-95 procent av alla vidare från bidrag till egen försörjning. En fantastisk siffra som visar att det går.

Vi fick även en rundtur på Arbetscentrum. I de fräscha lokalerna finns snickeri, tvätteri, kök och mycket mer. Kan konstatera att det bedrivs en imponerande verksamhet. Som Moderaterna lokalt tyvärr blundar för. I deras verklighet är det kommunens fel när arbetslösheten ökar och statens förtjänst när den minskar.

Det var ett bra besök, Stefan Löfvén presenterade flera bra och konkreta idéer för vad staten kan göra. Bland annat ersätta FAS 3 med riktiga åtgärder, som leder till jobb. Efter Stefans besök känner jag mig mer taggad än någonsin.