Det våras för Tuletorget

mars 15, 2012 9:30 f m

Efter en längre tids väntan är byggnationen vid Tuletorget äntligen på gång. Wallenstam, som för något år sedan köpte fastigheterna från HSB, har nu tagit fram ett tilltalande förslag på hur de två lite högre husen ska se ut. Husen kommer uppföras där den gamla Statoilmacken var belägen. Även de befintliga punkthusen kommer få sig ett ansiktslyft och byggas på någon våning.

Tuletorget, som länge stått och förfallit, får därmed ny livskraft. Wallenstam planerar för ett flertal mindre butiker i bottenplan. Förvaltaren, som äger punkthusen på andra sidan Tulegatan, arbetar på sin kant för att locka någon matbutik att etablera sig. Vilket det finns ett stort behov av i närområdet.

Flera matbutiker har öppnat och sedan slagit igen vid Tuletorget, eftersom konkurrensen i närområdet är väldigt stort. Men med fler nya bostäder ökar kundunderlaget och samtidigt får Tuletorget tillbaka sin roll som en viktig mötesplats i Sundbyberg. Då förbättras möjligheterna för att även få en matvarubutik till Tuletorget.

Ett spännande projekt som jag verkligen ser framemot att få följa på nära håll, granne som jag är. Du kan läsa mer och anmäla intresse för projektet på Wallenstams hemsida.

Personligen glädjer det mig att så många företag är intresserade av att investera i Sundbyberg. Speciellt roligt är det med höga ambitioner vad gäller byggnadernas utseende. En stadsmiljö behöver variation. Det måste finnas hus som sticker ut och drar till sig blickarna, liksom hus som smälter in i den omgivande miljön. Stadens ansvar är att se helheten och ställa krav vid nyproduktion. Planarbetet är en utdragen process, där det också finns många möjligheter för medborgarna att komma med sina synpunkter. I det här specifika fallet kan konstateras att vid Tuletorget passar det bra med spännande och högre bebyggelse.

Utmaningen är att åsikterna går isär vad som är fint. Men det är ju också tjusningen.

Ett annat spännande projekt som det arbetas med är utvecklingen av kvarteret Freden Större i Hallonbergen, som jag berättat om tidigare här på bloggen. Nästa vecka är det samrådsmöte, tisdagen den 20 mars klockan 18. Platsen är Rissneleden 16. Jag kommer vara där och lyssna på synpunkter och diskussionerna under kvällen.