Dresscode sliten kavaj

april 30, 2014 8:21 f m

20140429-153035.jpg”Första maj, första maj
varje sliten kavaj
blir en mantel av strålande ljus,
varje trött proletär
glömmer mödornas här
och går drucken av vårvindars rus.”

Text av poeten och socialisten Hannes Sköld i ”Första maj”.

Sundbyberg är klassisk mark för arbetarerörelsen. En stark och framgångsrik industristad som klarat av omvandlingen till en modern stad. Från choklad- och kabelfabrik till bankcenter på några tiotalet år. En fantastisk utveckling. I år har vi dessutom blivit hetare än både Times Square och Solna, om man ska tro SvD och Mitti.

En gammal tradition är att huvudtalaren på Norra Bantorget först pratar i Sundbyberg. Så imorgon ses vi vid Folkets hus 8.30. Då inleds dagen med frukost, därefter går vi i tåget 10.10 till Tornparken. Tal av Stefan Löfven kl 10.30, utdelning av pris till årets entreprenör och därefter ett panelsamtal mellan mig och Solnas Arne Öberg.

Som vanligt kommer det vara sång, skratt, våfflor och serveringar av olika slag. Ingen anmälan behövs, klädsel bör man ha, får vara en sliten kavaj.

Apropå kavaj hade jag för några veckor sedan en shoppingdag med Mikael Söderlund (tidigare borgarråd i Stockholm). För att få lite variation i garderoben är det bra att shoppa i olika sällskap. Mycket bra finns lokalt i Sundbyberg, men den här lördagen styrdes kosan mot grannen Stockholm. Mikael var taggad inför shoppingvändan och inledde med ett enkelt frågeformulär. Första fråga, ”vilket klädval tänker du dig, sosse kommunalgrått eller lite mer franska rivieran?”. Valde franska rivieran.

Resultatet blev en trevlig, skön, somrig och rutig ljus kavaj. Som medlem i ett modernt framåt parti (Socialdemokraterna alltså) styrde jag förra lördagen kosan mot Reinfeldts Täby och distriktskongressen. Redan på motorvägen fullkomligt skrek det ”rivieran” över hela Täby, och när jag svängde in framför Täby Park Hotell kändes allt så rätt. Men döm om min förvåning när klädkoden visade sig vara ”sossekommunalgrått”, inte ”varma färger med flärd”.

För mina moderata vänner kan ovanstående klädkodsbrott liknas med om du kommit till en MUF fest på 90-talet med mittbena och en fånig t-tröja med partiledaren på, istället för med bakåtslick OCH pikettröja! Eller för den delen försökt prata politik. Då förstår ni hur illa det var.

Så imorgon, vår högtidsdag, tänker jag iaktta en större försiktighet. Sparar känslan av ”franska rivieran” till där den hör hemma, fjärde våningen i stadshuset och vid stränderna i södra Sundbyberg (Bällstaån) och Frankrike.

Ses imorgon!