Efter valet

september 27, 2010 6:32 e m

Det har nu gått en vecka sedan valet och några dagar sedan de så kallade onsdagsrösterna räknades. Det innebär att mandatfördelningen inför den kommande mandatperioden är klar. Mandatfördelningen i den nya kommunfullmäktigeförsamlingen ser ut enligt följande:

Socialdemokraterna 15 mandat
Miljöpartiet 6 mandat
Vänsterpartiet 4 mandat

Sverigedemokraterna 2 mandat

Moderaterna 16 mandat
Folkpartiet 4 mandat
Kristdemokraterna 2 mandat
Centerpartiet 2 mandat

Socialdemokraterna har tappat 2 mandat, Moderaterna, Folkpartiet Liberalerna och Kristdemokraterna varsitt mandat.

De tre vinnarna, mandatmässigt i valet, är Centerpartiet som ökar med ett mandat, Sverigedemokraterna som får två mandat och Miljöpartiet som ökar med två mandat.

Summa summarum har den nuvarande majoriteten 25 mandat i det nya kommunfullmäktige, de borgerliga partierna 24 mandat och Sverigedemokraterna 2 mandat. Det innebär att Sverigedemokraterna är vågmästare.

Alla partier i nuvarande kommunfullmäktige har varit tydliga med att vi inte tänker låta Sverigedemokraterna få inflytande över den kort- eller långsiktiga politiska utvecklingen i Sundbyberg. Det innebär att den nya majoriteten behöver minst 26 mandat.

För tillfället pågår samtal kring hur vi ska hantera situationen. Det nya kommunfullmäktige tillträder den 1 november, fram till dess är det den nuvarande majoriteten som leder det politiska arbetet. Nämnder och styrelser tillträder den 1 januari 2011.

Nu gäller det att gemensamt ta ansvar för staden och dess utveckling. Jag kommer inte på min blogg kommentera de diskussioner och samtal som förs.