Egen tacokrydda är guld värd

januari 19, 2012 1:56 e m

Att mat är avgörande för hur vi presterar är ingen nyhet. Därför har just måltiderna i våra verksamheter under flera år varit i fokus. Både inom skola, förskola och inom äldreomsorgen. Jag har personligen tagit chansen att vid varje verksamhetsbesök jag gjort vid lunchtid provsmakat maten. Och jag måste säga att jag är imponerad.

Alltid serveras det en salladsbuffé som slår de allra flesta restauranger inne i stan. Det serveras mjölk, måltidsdryck och vatten. Minst två varma rätter erbjuds. Och maten håller en riktigt hög klass. God, näringsriktig och lokalt tillagad. Inga svarta matlådor här inte.

Vilket uppmärksammas i Food News, Lantmännens egna tidning. På sidan 6 i årets första nummer är det en helsida där kocken på Ängskolan, Henrik Larsson intervjuas. Henrik och hans personal lagar all mat från grunden. Som han säger ”sunt förnuft och inga onödiga tillsatser”. Henrik gör bland annat sin egna tacokrydda och garanterar alltid att maten är lagad från grunden i hans kök. Att det ger bra smakresultat kan jag själv intyga.

Maten som serveras provas fram tillsammans med en matsedelsgrupp. Ett bra exempel på hur det är helt avgörande för en verksamhet att personalen är engagerad och brinner för det de gör. Eller som han själv säger: ”Är man kock ska man laga mat, det är det vi har betalt för”.

I tider av ökad fetma och fler som äter snabbmat blir det än viktigare att alla barn erbjuds minst ett vällagat mål mat varje dag i skolan. För att de ska orka prestera men också för att tidigt få förståelse för hur viktig maten och kosten är.

Nästa steg är att fortsätta höja andelen ekologisk mat.