Kålle och Egenmakten

januari 23, 2013 10:26 f m

För 19 år sedan tog jag det stora steget och blev medlem i SSU. Det var ett noga övervägt beslut. Två personer var extra viktiga för mitt beslut.

Den ena var Carl Bildt, som gjorde halva svenska folket till socialdemokrater. Den andre var en borgerlig granne till mina föräldrar (som också var pappa till den tjej som jag tror jag var ihop med i mellanstadiet. Relationen var lite diffus. Anyhow.).

Som alla andra helt vanliga knegargrabbar tillbringade jag hela sommaren på mitt sommarjobb, lyssnandes på den radikala Radio-A kanalen, där det pratades politik varvat med gamla slagdängor som ”Internationalen” och ”Arbetets söner”. En härlig tid.

I slutet av sommaren skickade jag två brev. På brevpapper från Folksam, för säkerhetsskull. Noga hade jag formulerat att ”jag önskar veta mer om er politik och eventuellt bli medlem”. Det ena brevet skickade jag till SSU, det andra till Ung Vänster. Snabbt fick jag svar från Ung Vänster. En folder, med röda stjärnor och en retorik som till och med fick Carl Bild att framstå som modest. Efter ytterligare en tid ringde den dåvarande lokale SSU ordföranden, Annika Nilsson mig. Valet var enkelt, jag blev SSUare.

Att bli politiskt aktiv var fantastiskt roligt. Från att ha knutit näven i byxfickan, diskuterat med vänner och provocerat vuxna människor i min omgivning öppnades en helt ny värld. Att få komma iväg på SSU-kurser, träffa medvetna, unga och kloka människor var helt fantastiskt. Det var lärorikt och utmanande. Men det viktigaste och största var faktiskt att äntligen få utlopp för sin vilja att vara med och förändra.

Men samhället har förändrats. Politiken är samtidigt både mer lokal och mer global än någonsin tidigare. Färre politiker har fått mer makt. En negativ utveckling som diskuterats kring sedan jag gick med i SSU. För det var då som Egenmaktsdiskussionen startades av SSU ordförande Kålle, Karl-Petter Thorwaldsson. Som jag hävdar är kanske det viktigaste idepolitiska begrepp som SSU kommit med på de senaste 20 åren. Som vi tyvärr slarvade bort på vägen. Men Egenmakten är mer relevant nu än någonsin.