En bra början

november 12, 2013 1:47 e m

Lite roligt är det ju att Juholt fick rätt, nu när alla vill bygga tunnelbana helt plötsligt.

Och visst är vi alla glada över att moderaterna bytt åsikt i denna fråga. Det var ju bara några år sedan som Christer G. Wennerholm, Sten Nordin och de andra moderata farbröderna skrockade att tuben minsann är färdigbyggd. Här ska bara byggas spårvägar. Även statsministern hånade Håkan Juholt och hans förslag om tunnelbaneutbyggnad, eftersom det inte var en ”fråga för staten”.

Men bra att de ändrar sig. Bättre sent än aldrig. Tyvärr tappade vi några år på vägen.

Men det är ett problem att förhandlingspersonerna inte velat ha breda diskussioner för att få till en tvärpolitisk överenskommelse. Det här har varit ett internt moderat projekt, med kompisarna C, KD och FP som alibi.

Vilket är beklagligt. Breda lösningar skapar stabilitet och långsiktighet, som garanterar att satsningar håller över valen. Och eftersom vi nu fått en samsyn om att det är bra med tunnelbana skulle det varit en fördel om partipolitiken lagts åt sidan.

Men får erkännas, lite dialog hade de även med oss. Ett möte på näringsdepartementet då uppdraget presenterades. Och sedan ett möte i Sundbyberg. Därefter tappade de antagligen bort både telefonnummer och mail till oss i Sumpan. För kontakterna med grannkommunerna fortsatte och helt plötsligt är allt klart. Även fast det blir väldigt dyrt för berörda kommuner.

HG Wessberg, moderaten som ledde förhandlingarna, är en hyvens prick. Kan bara beklaga att han lät detta koka ner till partipolitik. När chansen fanns till en långsiktig och hållbar utveckling av kollektivtrafiken för Stockholms bästa. Du kan bättre HG.