En lite jobbigare morgon men ett mycket bättre liv

mars 14, 2014 10:02 f m

Visst minns du ditt första sommarjobb? Mitt första sommarjobb var på en förskola i Helsingborg, ett jobb som anordnades genom kommuen. Fortfarande minns jag hur roligt och utvecklande det var. Stoltheten när jag uppskattades för det jobb jag gjorde, känslan av att behövas och kunna bidra.

Året efter drog kommunen in på antalet sommarjobb, men lyckligt lottad som jag var så fixade pappa ett jobb på sin arbetsplats. Utöver sommarjobbet så blev det senare även helg- och lovjobb. 

Något år senare tänkte jag prova mina vingar och söka jobb på egen hand. Jag letade adresser till stora och små företag, skrev hundratals ansökningar, köpte frimärken och skickade ut. Det var dyrt och tog tid. Förhoppningsfull gick jag sedan och väntade på svaren. Tillsist började de trilla in. ”Tack för ditt intresse, MEN”. För varje dag trillade in ett nytt nej. Resultatet blev nedslående – inte ett enda jobberbjudande. Och då blev det väldigt tydligt, för att få jobb krävs det kontakter. Så blev ännu en sommar på pappas jobb.

För tillfället sitter tusentals ungdomar runtom i Stockholmsregionen och skriver CV och personliga brev i hopp om att få ett sommarjobb. I Stockholm kommer det bli många krossade förhoppningar. För förutsättningarna skiljer sig väldigt åt beroende på vilken kommun du bor i. I Sundbyberg garanteras alla som går i årskurs 9, 1 och 2 på gymnasiet sommarjobb. En garanti som vi har haft i fyra år nu. Förra året fick över 700 ungdomar sommarjobb genom kommunen varav 60% förmedlas i idéell eller privat sektor.  Så är det i de flesta socialdemokratiskt styrda kommunerna. I de moderata kommunerna däremot, så lottas de få kommunala jobben ut.

I grunden handlar det om ideologi, vi Socialdemokrater tycker det är viktigt att alla får möjligheten till ett jobb oavsett vilka kontakter mamma eller pappa har. Och många gånger är det de som mest behöver ett sommarjobb som blir utan.

En glädjande bonus av vår satsning är att många ungdomar får extrajobb på samma ställe som de sommarjobbade på. För någon vecka sedan skröt Stockholm om att de lyckats få fram 5 500 jobb på 900 000 invånare. För att matcha Sundbyberg skulle de behöva få fram 15 000 sommarjobb till sina ungdomar. Stockholm har alldeles för låga ambitioner.

Det blir tydligt att kommunpolitiken spelar stor roll. När vi införde sommarjobbsgarantin i Sundbyberg protesterade de lokala Moderaterna högt med argument såsom  att ”ungdomarna måste ju lära sig bli ratade”. Jag tycker det är bättre att de får lära sig att alla behövs.

På temat sommarjobb kan du läsa Mikael Damberg (S) Aftonbladets debattartikel  http://www.aftonbladet.se/debatt/article18500349.ab