En opera kanske

augusti 28, 2014 11:42 f m

operaI tisdags arrangerade Swedbank ett middagsmingel. Den röda tråden var engagemang och kvällen bjöd på många intressanta diskussioner och samtal, bland annat med inspel från Åsa Moberg, Anders Johnson och Stig Henriksson. 

Under kvällen lyftes Sundbyberg som ett exempel på en stad som har en mycket positiv utveckling, präglat av ett stort engagemang. Eller som moderatorn sa ”ni gör ju allt rätt, hur är det möjligt?”. Och visst är det mycket som går bra i Sundbyberg. Vi har under flera år haft Sveriges snabbaste tillväxt, det växer så det knakar. En stor majoritet av Sundbybergarna är positiva till Sundbybergs tillväxt, vilket är ett gott betyg till staden och för alla som är engagerade i vår utveckling.

Sundbyberg växer inte bara med nya boende, Swedbank och andra företag/myndigheter har de senaste åren genererat tusentals nya arbetsplatser. Idag är centrala Sundbyberg med närliggande områden Stockholms näst största arbetsplatsområde. Det gynnar handeln och våra restauranger, vilket gör att vi kan behålla en levande och charmig stadskärna.

Den positiva utvecklingen i Sundbyberg är ingen slump, det handlar om ett arbete som började i slutet på 90-talet, fortsatte under min företrädares tid och som vi driver på idag. För politiska visioner och ambitioner är avgörande för staden.

Men utvecklingen till trots kvarstår det många utmaningar även för Sundbyberg. Den havererade nationella arbetsmarknadspolitiken slår hårt mot Sundbyberg. Vilket bland annat Stefan Löfven uppmärksammade i samband med ett studiebesök i början på året, som Aftonbladet skrev om. För när den nationella politiken har brustit får kommunerna ta ett större ansvar.

I Sundbyberg finns det en lång rad av olika åtgärder, alltifrån praktikplatser till yrkesutbildningar av olika slag. Men det största och tyngsta ansvaret för åtgärder mot arbetslöshet har Arbetsförmedlingen. Samarbetet har förbättrats och idag kan vi se att arbetslösheten i Sundbyberg sjunker snabbare än i landet i stort. Men mycket arbete kvarstår att göra, idag är 166 ungdomar öppet arbetslösa. 60 av dem vill vi ge möjlighet till utbildning och stöd för en kommande anställning inom vården, där behoven idag är stora. Tillsammans med Swedbank, Veidekke och andra privata företag arbetar vi också för att fler ska få stöd för att komma ut på den reguljära arbetsmarknaden, bland annat genom praktikplatser och utbildningar på företagen.

För engagemang bland enskilda individer och bland näringslivet är avgörande för att vi ska kunna lösa dagens och framtidens stora utmaningar. Att ett av Sveriges mest engagerade företag, Swedbank, har sitt huvudkontor i Sundbyberg känns extra bra. Gemensamt kan vi finna sätt för att knäcka dagens höga arbetslöshet bland våra unga.

Ett exempel på det engagemang och de drivkrafter som finns i staden är Sundbybergs köksbryggerier, som fick presentera sig under kvällen (och stod för drycken under kvällen). Som på kort tid har lyckats etablera sig med försäljning på både Systembolaget och många lokala krogar i Sundbyberg. Ett bevis för att enskilda människors engagemang gör skillnad, då blir det till och med möjligt att starta ett bryggeri i en gammal kyrka.

Under kvällen fick jag frågan vad som saknas i Sundbyberg. Svårt att säga, med ett eget bryggeri, en storbanks huvudkontor så kvarstår väl egentligen bara en sak som Stockholm har men vi saknar – en opera. Och drömma ska man ju alltid göra.