En plats för allas kreativitet

januari 7, 2014 10:30 f m

Under min tid som politiskt aktiv i Sundbyberg har en fråga ständigt återkommit. Bristen på bra lokaler för teaterföreställningar, fester, tangokvällar, konserter och liknande.

Därför påbörjade vi förra mandatperioden arbetet för att hitta lämpliga lokaler. Och det har inte varit lätt, kraven har varit många. Huset ska passa för konserter och teater, det ska finnas rum för mindre och större möten, för konferenser och föreläsningar. Och såklart ska huset vara tillgängligt för alla.

Under arbetet har ett flertal olika lokaler utvärderats. Bland annat Betlehemskyrkan på Sturegatan, som var för otillgängligt och litet, och Biblioteket på Järnvägsgatan, men där var det för lågt i tak och dessutom bostäder precis ovanpå.

Men ibland faller saker och ting på plats när man minst anar det. För lite mer än ett år sedan flyttade Tritech från ”Nya Folkets hus” på Sturegatan 10-12. Ett hus byggt 1929 för möten, teater, fest och bio. Kunde det bli bättre?

Efter förhandlingar var det så dags för beslut i december. Så äntligen, efter flera år, kunde kommunfullmäktige fatta beslutet. In i det sista var utfallet av omröstningen osäker, men en majoritet bestående av S/MP/KD/C/V röstade för.

Moderaterna var som vanligt mot förslaget. Precis som de var emot konsthall i Marabouparken och de flesta andra satsningar på kultur och fritid som gjorts de senaste åren.

En växande stad som Sundbyberg behöver en mötesplats som Allaktivitetshuset. När jag hade glädjen att inviga huset var det redan fullt av aktivitet. Sundbybergs orkesterförening spelade Brahms, dansgillet dansade, det spelades jazz och flera föreningar visade upp sig. Ett fantastiskt hus, som redan sjuder av liv!

Och en sak är säker, mer kommer det bli, för idéerna är många för huset. Staden erbjuda själva ramen (huset) men innehållet ansvarar vi, alla Sundbybergare, för.

20140102-234312.jpg