En riktig socialdemokrat ska inte bo i bostadsrätt

juli 19, 2013 9:05 e m

Ett av Socialdemokratins stora problem i Stockholmsregionen är alla felaktiga föreställningar som finns. För hur är egentligen en socialdemokrat?

Många gånger har jag fått höra att vi i Sundbyberg bygger bort vår majoritet. Intressant. Visste inte att så många tror att socialdemokrati handlar om en viss boendeform, utbildning eller inkomst för den delen.

För mig är socialdemokrati en övertygelse och idé. Drivkraften för oss är människans frigörelse. Det är därför som Socialdemokratin alltid kämpat för att undanröja hinder och skapa förutsättningar för alla att förverkliga sina drömmar. Oberoende av bakgrund och uppväxt ska alla ha rätt att lyckas. En väldigt sympatisk idé.

Då krävs det en stark välfärdssektor, bra och likvärdiga skolor, studiestöd för att alla ska ha möjlighet att studera på högskola och så vidare.

En annan bärande idé handlar om att människor gemensamt ska kunna förverkliga sina drömmars mål. Till exempel att det ska vara möjligt för folk att äga sin bostad. Det är därför det finns bosparande, som till exempel i de kooperativa företagen HSB och Riksbyggen. Men det räcker inte bara att kunna spara, en viktig utmaning är att få till boenden som prismässigt är möjliga att köpa. I Sundbyberg har till exempel Riksbyggen satsat på så kallade instegsboenden. Där priserna hålls nere för att bli ett alternativ även fast du inte har en stor insats på någon miljon. En annan intressant form är kooperativa bostadsrätter som till exempel SKB byggt i Sundbyberg. Insatsen är låg och du garanteras att få tillbaka samma summa när du säljer.

Egnahemsrörelserna är ett exempel på den strävan. Bostadsrätten är en svensk kooperativ form av ägande. Gemensamt med dina grannar äger du och förvaltar ditt hus. En god socialdemokratisk idé.

Men det ska även vara möjligt att hyra sin bostad. En bekväm boendeform som i Sverige är en lyx som är till för alla. Inte bara en form av social housing som i till exempel Norge eller England. Det är därför viktigt med en stor allmännytta, att det finns ett brett utbud med både hyres- och bostadsrätter och egnahem i Stockholm.

Där är det en tydlig skillnad i den faktiska politiken mellan (S) och (M) i Stockholmsområdet.20120814-174206.jpg