En varm och givande söndag

februari 20, 2014 6:25 e m

Många gånger har jag passerat Centrumkyrkan på väg till eller från tunnelbanan. Kyrkan är en av många viktiga mötesplatser i staden, och det är ofta fullt med aktivitet där.

I söndags fick jag även en anledning att gå in i huset, eftersom jag och Poliskören var gäst på kvällens välgörenhetskonsert. Kyrkan var fullsatt, om det var jag eller poliskören som lockade lämnar jag till läsaren att avgöra.

Konserten inleddes med ett framförande av huskören. Därefter äntrade polisen, eller deras kör, scenen. En imponerande sånginsats, som mötte publikens jubel och gillande. Strax före min programpunkt var det dags för kollekt. Föredömligt nog fanns det kollektomater, så även vi utan kontanter kunde bidra.

Rubriken var ”Hur kan Sundbyberg bli en ännu bättre stad?”. Samtalet leddes av föreståndaren Carin Dernulf, och snabbt blev fokus på den ideella sektorn. Som socialdemokrat är det självklart att kommunen och myndigheter måste samverka med ideella krafter. Jag har ända sedan mina år i scouterna som barn varit engagerad i en massa olika föreningar. Vilket är något som förenar en majoritet av oss svenskar. Denna kraft måste vi ta tillvara.

Det var därför som vi i förra budgeten antog ett socialt paket, med målet att stärka föreningslivet och öka samverkan med civilsamhället. För kommunen har mycket kompetens, vi har duktiga handläggare, uppsökare och socialsekreterare som varje dag gör ovärderliga insatser. De ska erbjuda stöd och hjälp, se till att barn inte far illa eller att ingen tvingas bo på gatan. Och i ett civiliserat samhälle är en väl fungerande offentlig finansierad socialtjänst en självklarhet. Eller borde vara iallafall.

Men det måste finnas mycket mer än så. Det behövs värme, omtanke, kärlek och en välkomnande famn av människor som bryr sig lite extra. Och där spelar våra kyrkor, idrottsföreningar, sociala föreningar en viktig roll. För alla oss som någongång varit aktiv i en förening kan vittna om den värme som finns. Det som förenade alla i Centrumkyrkans lokaler den kvällen är den positiva människosynen, och viljan till att bidra till ett bättre samhälle. Där förenas den kristna rörelsen med oss socialdemokrater.

Det är därför jag tycker den ideella sektorn är så viktig. Idag har staden ett gott samarbete bland annat med Centrumkyrkan, som varje år får stöd för sin verksamhet. Och vars insats bland annat är soppluncher, som ger en stund samhörighet och sammanhang. På julen hjälper de till att hålla simhallen öppen, tillsammans med ett antal eldsjälar i vår kommun, för att hemlösa ska kunna fräscha till sig och fira jul tillsammans. Förra året var även ett antal elever från vår frisörsutbildning på plats och även fotvårdare.

Min förhoppning är att föreningar och staden kan göra ännu mer ihop. För kombinationen av stadens professionella insatser och ekonomi tillsammans med de ideella föreningarnas engagemang leder till mycket positivt. Som betyder att vi får ut så mycket mer av varje insats, både ekonomiskt och mänskligt. Men det får aldrig ske på bekostnad av att staden backar från sitt ansvar.

20140221-113751.jpg