Ett föränderligt nu

mars 6, 2014 6:08 e m

Sundbyberg har många aktiva föreningar som varje dag bedriver social verksamhet. En av många föreningar är Verdandi, som jag besökte i veckan på en av deras soppluncher.

Verdandi bildades 1896 och arbetar utifrån devisen ”alla behöver behövas”. Deras ide är att mes praktiskt socialt arbete ska alla få ett sammanhang och därmed bidra till att samhället förändras. Verdandi är partipolitiskt obundet men delar arbetarerörelsens värderingar.

I Sundbyberg har Verdandi en lång historia och driver en bred verksamhet. Bland annat arrangeras soppluncher med jämna mellanrum, med inbjudna gäster ibland. Även läxläsning, gemensamma studiebesök, gemensam inhandling med mera, med utgångspunkt från deras lokal.

Lunchen bjöd på en god kokossoppa, med tillhörande vitlöksbröd. Diskussionen kretsade kring arbetslöshet och utanförskap. Många vittnade om Fas3 och den passivisering det innebär. Jag fick möjlighet att berätta om vad vi vill göra för att få fler i arbete, genom utbildning, praktik och olika former av anställningar för att stärka offentlig sektor.

Blev också en bra dialog om allt som är på gång i Hallonbergen, med renovering av Toppstugan och mycket mer. Efterlängtat av flera, det är en viktig mötesplats för Hallonbergen. Tyvärr försenades bygger av att Moderaterna och Folkpartiet skickade tillbaka förslaget från KF, men det kommer antas i mars. Så i slutet av sommaren är allt på plats förhoppningsvis.

Efter ett riktigt bra besök blir det tydligt att det starka föreningslivet är endel av stadens själ. Och med några år med ökat utanförskap och stärkta klyftor har föreningslivet blivit ännu viktigare.

20140307-080514.jpg