Ett plus till

september 4, 2013 9:31 f m

Visste ni att ungefär en kvarts miljon personer jobbar i handeln? Att i Sverige handlar vi för 587 miljarder varje år.

Mest omsätter såklart handeln i Stockholm stad, cirka 60 miljarder. Försäljningen har det senaste året ökat med två procent i landet.

Mest ökar handeln i Tanums kommun. På andra plats finner vi Sundbyberg, med en ökning på 10 procent mellan 2011-2012. Glädjande!

För när konkurrensen ökar i omgivningen blir det allt viktigare att Sundbyberg håller ställningarna. I veckan öppnade ytterligare 60 butiker i Täby Centrum, om något år är det dags för Mall of Scandinavia.

Även fast Stockholmsregionen växer kraftigt så kommer konkurrensen hårdna. Samtidigt går trenden alltmer mot ett urbant leverne. Folk uppskattar klassiska stadsmiljöer och alltfler tröttnar på konstlade gallerior.

Det gäller att inte slå sig till ro. I höst påbörjas planeringen inför nedgrävningen av järnvägen. Då får vi möjlighet att hela och utveckla vår stadskärna.

Sedan tidigare pågår upprustning av Vasagatan och Esplanaden vilket kommer bidra till en trevligare stadsmiljö. I nästa steg ska Sturegatan och Stationsgatan förbättras. Sedan länge har centrum städats mer och oftare. Mycket har gjorts och ännu mer behöver göras.

Men jag tycker vi kan vara stolta över vårt fina centrum, med trevliga miljöer, unika butiker och restauranger. Där har andra mycket att lära av oss.