Fem på nya äventyr

november 16, 2015 3:39 e m

femI lördags invigde Maria Bohman (KD), ordförande Kultur- och fritidsnämnden och jag äntligen Toppstugan, ett resultat från demokratiprojektet Parklek Parlament. Den gamla Toppstugan revs 2007, beroende på mögelproblem bland annat. Länge hette det att den inte var så välanvänd, men när Hallonbergarna fick säga sitt visade det sig vara annorlunda.

Själva invigningen började med en parad från Hallonbergens centrum upp till själva själva toppen, som i princip är Sundbybergs geografiska mittpunkt med en fantastisk utsikt över staden. Fullt med folk, soppa och våfflor, dans och musik, en riktig höjdarinvigning. Extra roligt att som avslutning på mina fem och ett halvt år få se Toppstugan tas i anspråk av de som under de här åren förgyllt min vardag. Sällan har jag sett så mycket värme och engagemang för ett område som i Hallonbergen.

fem3I fredags avgick jag från ordförandeskapet i kommunstyrelsen och har under helgen hunnit reflektera över min nya roll. Det har varit en fantastisk period, både för mig som person och för staden. Det är såklart tråkigt att få lämna efter 5,5 framgångsrika år, men så är det i politiken.

Jag känner mig fortfarande alldeles överväldigad över alla kommentarer i sociala medier och till mig personligen. Det värmer i denna tuffa stund. Om det känns tufft att lämna verkar det vara minst lika tufft för de fem som nu tar över. I DN konstaterar Anders Sundström att den nya koalitionen saknar både idéer och svar på frågan vad de vill (förutom att minska byggandet). Rubriken visar tydligt de lägre ambitioner som stadens nya ledning har.

fem1Ett tecken på det är att Mikael T Eriksson, även kallad NIMBY-moderaten, valt att lämna exploateringsfrågorna till Centerpartiet enligt tidningen Mitti. Att som kommunstyrelsens ordförande välja bort en av de viktigaste ansvarsområdena förvånar, men är kanske ett tecken på oerfarenhet. Samma Mikael konstaterar i DN att fördelen med att vara fem partier är att man slipper förhandla. Lite förvånansvärt, med tanke på att just politik är att förhandla, och ju fler partier, ju mer förhandling.

Trots att de förhandlat i 14 dagar och i fredags annonserade att de tar över styrningen av staden är den enda politik som de presenterat så här långt 101 allmängiltiga punkter. Sundbybergarna får fortsätta och vänta om de vill ha tydliga besked.