Fem somrar i en kall källare
juli 14, 2011 3:14 e mMed glädje minns jag mitt första sommarjobb. Jag gick på högstadiet och arbetsgivare var fastighetsföretaget Wallenstam där min pappa då arbetade. De första somrarna dominerades av mindre kvalificerade arbetsuppgifter, såsom att tugga hemliga papper i den stora tuggmaskinen placerad i en kylig källare, handla fika till fikarasten, bli utskälld i telefon av missnöjda hyresgäster och diverse andra småuppgifter. Lönen var inte den bästa och varma sommardagar kändes valet att jobba istället för att ligga på beachen som mindre genomtänkt. Men efter några somrar fick jag alltmer kvalificerade arbetsuppgifter och framförallt fick jag möjligheten att göra så mycket mer på min fritid med de pengar som jag tjänade.
På gymnasiet fick jag för mig att jag skulle prova mina egna vingar och söka sommarjobb på egen hand. Hela april – maj tillbringade jag med att leta adresser till stora och små företag, kommunala förvaltningar och myndigheter. Jag skrev CV på min första dator och skrivaren tuggade ut personliga brev på löpande band. En bit över 200 olika arbetsgivare erbjöds möjligheten att få mig som sommarjobbare. Men resultatet var nedslående.
I mitten av maj kunde jag konstatera att samtliga arbetsgivare hade tackat nej till mina tjänster och det blev en sommar till på Wallenstam. De allra flesta tackade vänligt nej med motiveringen att ”vår policy är att ge sommarjobb till våra anställdas barn i första hand”.
Mitt självförtroende fick sig en liten knäck, men framförallt gav det en insikt i hur avgörande kontakter är för att komma in på arbetsmarknaden. Och det är därför jag blir så glad över Håkan Juholts tydliga besked om att när Socialdemokraterna återkommer i regeringsställning ska sommarjobb erbjudas alla ungdomar i tre veckor. Till avtalsenliga löner. Det handlar om att utjämna orättvisor och ge alla ungdomar en bra start på sitt arbetsliv. Precis det som är skälet att Sundbyberg, liksom flera socialdemokratiskt styrda kommuner, erbjuder sommarjobb till alla ungdomar i årskurs 9 och 1 på gymnasiet.
Över 400 sommarjobb förmedlade staden i sommar, hälften av dem i kommunen, resten i det privata näringslivet och i föreningslivet. Alla som ville ha jobb fick söka på sedvanligt sätt.
De erfarenheter som våra över 400 sommarjobbare i Sundbyberg tar med sig är ovärderliga. Jag hoppas dessutom att de över 200 ungdomar som fått jobb inom våra egna verksamheter får upp ögonen för en möjlig karriär inom den offentliga sektorn.