Förfrusna fötter på Rissne torg

februari 2, 2014 10:30 e m

Redan 1970 påbörjades arbetet med den nya stadsdelen Rissne, som då var militärt område. Bostadsbristen var stor så nya bostäder var efterlängtade.

I planeringen av stadsdelen involverades från start boende och anställda i staden. Rissne skulle bestå av 2700 bostäder med plats för 7 000 invånare. För att stadsdelen inte skulle bli en ”sovstad” som avfolkades på dagarna planerades även för arbetsplatser. En stor framgång var därför att Enskilda banken beslutade sig för att bygga Bankhus 90 med 2 500 tjänstemän längsmed E18.

Bebyggelsen skulle vara varierad i utförande och höjd, med plats för olika generationer. Och mitt i Rissnecentrum skulle tunnelbanans blå linje ha en uppgång.

Efter tio års planerande så togs det första spadtaget på Skvadronsbacken den 22 september 1980. Två ungdomar från Ängskolan gjorde jobbet med grävandet samtidigt som kommunstyrelseordförande John-Olof Rosander talade. 18 september 1982 invigdes området av dåvarande arbetsmarknadsminister Anna-Greta Leijon.

32 år senare kvarstår många av de kvalitéer som präglade stadsdelen från start. Det är grönt och lummigt, de ljusa lägenheterna i varierad storlek lockar både barnfamiljer och äldre. Men området börjar bli slitet, servicen i centrum har försämrats och fastigheterna behöver renoveras. Därför tog vi i höstas initiativ till Rissnedialogen.

I dialog med de boende ska vi utveckla Rissne. Som start på dialogen var vi i lördags ett gäng förtroendevalda och tjänstemän på Rissnetorg för att ta emot idéer. Jag stod där från 11.42 – 15.00, och hade glädjen att träffa på många nya och gamla bekantskaper. Alltifrån flera som bott i Rissne sen områdets byggdes till nyinflyttade.

Får erkänna att det var kallt, fötterna var bortdomnade tre timmar senare, men mycket kaffe och många bra samtal värmde. Flera hade synpunkter på centrum och en återkommande fråga var när tvärbanan kommer och hur området förändras då. En ide är att riva centrumhuset ”muttern” och därmed göra plats för nya hus med fler butiker. En annan synpunkt var att vi måste värna Rissneängar. Vilket vi vill, så fort Duvboskolan är färdigbyggd ska paviljongen bort och ängarna ska skonas från bebyggelse i framtiden.

I april kommer ett tiopunktsprogram presenteras med saker som staden och vårt bolag Förvaltaren åtar oss att göra. Jag ser framemot den fortsatta dialogen och hoppas att många engagerar sig. I planeringen av Rissne på 70-talet deltog 3 000 invånare i arbetet. Kan vi slå det?

20140202-230026.jpg