Förhandlingar pågår och utvecklingen i Hallonbergen/Ör fortsätter
november 6, 2015 3:23 e mSnart dags att ta helg efter ännu en spännande vecka i den kommunala demokratin. Varje beslut vi fattar påverkar människors vardag, våra politiska beslut berör 45 000 invånare, påverkar över 2 000 anställda och gemensamt tar vi ansvar för över 2 miljarder kronor. Ett tungt ansvar, samtidigt är det skälet till att kommunalpolitik är så fantastiskt. Som kommunstyrelsens ordförande i Sveriges charmigaste och samtidigt snabbast växande kommun kan jag konstatera att man aldrig har tråkigt.
Den här veckan är inget undantag, vardagen är fylld med möten och politiska samtal. Det jag uppskattar allra mest är dialogen med medborgarna. Igår fick jag möjligheten att delta i ett öppet möte om Hallonbergen/Ör i framtiden som arrangerades av den socialdemokratiska föreningen i Hallonbergen. Ett 70-tal medborgare hade dykt upp för att lyssna på vad som är på gång.
Ör är ett 60-talsområde och Hallonbergen är byggt på 70-talet. Två väldigt trevliga men olika områden. Ör har en lägre bebyggelse, som smälter in i naturen, ringlande hus omgivna av lummiga trädpartier. Många lägenheter har dessutom fantastiskt utsikt mot Golfängarna och Råstasjön. Mitt i området finns det ett litet centrum och en skola/förskola. I Ör pågår för tillfället tre projekt, det första är planer för nya bostäder i gränsen mot Hallonbergen. HSB och Förvaltaren planerar för ungefär 200 nya bostäder. Det andra är bostadsrättsföreningen Gulmåran som vill bygga på sina hus med tre våningar. Det tredje är behovet av att bygga ut Örskolan eftersom söktrycket har ökat och antalet barn de kommande åren blir fler.
I Hallonbergen pågår arbetet med tre nybyggen. Dels är det Wåhlins som ska bygga hyresrätter vid Rissneleden, ett fint projekt som kallas för Hallonporten. Mitt emot planeras för att Folkhem ska bygga några höga hus i trä, antagligen bostadsrätter. Runt Freden Större planeras för ett antal nya bostäder, i Wallenstams regi. I plan ingår ungefär 800 bostäder, men även kontor och förskolor ska få plats. Bebyggelsen kommer bli i kvartersform, med lokaler i bottenvåningarna och höga ambitioner vad gäller fasader, grönytor och gårdar. I Skanskas grusgropar planeras för 450 bostäder och två kontorshus.
Allt som allt blir det ungefär 2 000 nya bostäder i området. Vilket är bra med tanke på dagens bostadsbrist, dessutom behövs fler bostadsrätter i området. Socialdemokraterna tycker det är bra med blandade upplåtelseformer, de som vill ska kunna hyra och de som vill ska kunna äga sina bostäder. Dessutom leder fler boende till att både den lokala servicen, både som butiker och restauranger, och den offentliga såsom förskola och vårdcentraler, blir bättre.
Det var ett väldigt positivt och trevligt möte.
För övrigt fortsätter Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ta ansvar för Sundbyberg.