Första maj i år igen

maj 6, 2015 10:53 f m

förstamaj1Även i år blev det första maj, kanske det tydligaste vårtecknet av alla. Sundbyberg är i grunden en industristad som alla år utom ett varit ledd av en socialdemokratisk kommunstyrelseordförande. Det förpliktigar.

8.30 var det samling i Folkets hus. Ett 50-tal personer hade slutit upp för frukostsamtal om dagsaktuella frågor. Vid 9.45 kom finansminister Magdalena Andersson och det var dags för uppställning av demonstrationståget. Järfälla musikkår gick först i tåget som samlade ungefär 200 personer. I Tornparken var vi ungefär 400 personer.

I parken inledde Maja Heurling med sång. Mitt tal inleddes förstamaj2med en internationell utblick. Alla har på olika sätt påverkast av de fruktansvärda bilder vi ser på nyheterna från Medelhavet, där tusentals människor mister livet varje år. Människor på flykt för att skapa sig ett bättre liv någon annanstans.

Det påverkar även Sundbyberg, vi tillhör nämligen, efter Södertälje och Botkyrka, de kommuner som öppnat vårt hjärta och tar emot flest flyktingar i länet. Vilket är en fantastisk tillgång, Sundbyberg är en smältdegel och spegel av världen, idag är 30 procent av Sundbybergarna födda i ett annat land. Mångfald är grunden för utveckling, olika erfarenheter och perspektiv genererar nya idéer.

förstamaj3Därefter passade jag på att påminna om att Sundbyberg fortsätter att växa mest i landet, vilket gör att vi kan investera i nya skolor och förskolor, vår ekonomi är stark och den kommersiella servicen fortsätter att utvecklas. Tillväxt är avgörande för att ett samhälle ska utvecklas och frodas. Särskilt glädjande är att Sundbyberg förra året blev utsedd till årets tillväxtkommun, samtidigt som vi blev utsedda till årets Majblommekommun, för vårt arbete för att minska barnfattigdomen och effekterna av den. Vi klarar alltså av att både växa och fördela tillväxten.

förstamaj4Avslutningsvis, som sig bör, pekade jag på tre områden där vårt politiska fokus ligger de närmaste åren. För det första ska vi bekämpla arbetslösheten, få fler i arbete, och målet är att halvera ungdomsarbetslösheten till 2018. För det andra ska vi se till att minska klyftorna, Sundbyberg ska växa ihop. Och för det tredje ska vi göra en historisk satsning på idrottslivet. Vilket vi hoppas kunna göra i nära samarbete med idrottsföreningarna och Folkpartiet, som alltid haft idrotten varmt om hjärtat lokalt i Sundbyberg.

Magdalena Andersson talade efter mig och jag kan glädja mig över att vi äntligen har en regering som har en reformlust och många bra idéer inför framtiden.

Därefter avfärd in till stan för att gå i Stockholms första majtåg, som samlade ungefär 10 000 deltagare i år, där jag fick lyssna på kollegan Karin Wanngård. Och finansminister Magdalena Andersson en vända till. Som vanligt ett lyckat och trevlig första majfirande.