Från Mandela till Rahou

juli 10, 2013 3:08 e m

Eftersom Socialdemokraternas dag var sista söndagen så blev det en ovanlig lång Almedalsvistelse. Men Stefan Löfvens tal var väl värd att vänta på.

Har lyssnat flera gånger på Stefan och är imponerad över hur mycket bättre han har blivit som politisk talare. Och vilket tal sedan. Långt, men innehållsrikt och med en tydlig röd tråd. Som började i Sydafrika och Nelson Mandela för att sluta med ett citat av en av arbetarrörelsens tidiga folktalare, Emilie Rathou.

Däremellan fokus på behovet av att ge alla en bra start i livet, genom en väl fungerande förskola och skola. Som fokuserar på individen, skapar förutsättningar för var och en att lyckas, oavsett vad föräldrarna har för utbildning och inkomst. Såklart gjordes en tydlig markering mot Sverigedemokraterna. ”Rasismen är beprövad som ideologi, och det är tidslös skit. Den ska inte kunna påverka i riksdagen – och framför allt: aldrig någonsin kunna minska människors livschanser.”

Jag är ju inte helt neutral i frågan, men det var ett bra tal. Ideologiskt och tydligt. Utan låga angrepp på andra partier, utan fokus på det som är viktigt. Utbildning och hur vi knäcker massarbetslösheten. Med många konkreta förslag.

Talet i sin helhet kan ses och läsas på http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Lofvens-tal-pa-Almedalen/