Grattis alla kollobarn!

januari 29, 2014 1:44 e m

Det finns få platser som gett så många generationer av Sundbybergare minnen för livet såsom vår kollogård Gräddö. Ja, det skulle väl möjligtvis vara Grand Garbo och Lorry då.

Därför kändes det riktigt bra att vi på kommunstyrelsen i måndags fattade beslut om att renovera stadens mycket slitna kollogård Gräddö uppe i Norrtälje. Befintliga hus kommer att totalrenoveras och tidigare stängda Nabbokulla kommer kunna öppnas upp igen.

Till glädje för många kommande generationer av Sundbybergare. Bara Moderaterna och Folkpartiet röstade nej, de vill istället att staden ska sälja kollot. ”Bättre att köpa platser någonstans”, tycker de. Men barns sommarminnen är för viktiga för att vara något som helt lämnas till marknaden, iallafall i min värld. Bästa sättet att garantera att Sundbyberg även på lång sikt ska kunna erbjuda barn en oas i på sommaren är enligt mig att vi själva äger och tar ansvar för en kollogård.

Sundbyberg har en lång tradition av kollo. Och vår ambition är att alla som söker ska få plats, därför känns det bra att vi med renoveringen också får plats med fler barn.

För kollo är så oerhört viktigt. Det är en mötesplats för barn från alla våra olika stadsdelar. När segregationen i förskola, skola och idrottsliv ökat är sommarkollot snart den enda platsen där unga människor möts, oavsett vad dina föräldrar heter eller tjänar. Och med de senaste årens kraftigt ökade klyftor, har andelen barn som lever under fattiga förhållanden ökat stort, så även i Sundbyberg. För många barn är därför kollot den enda resan eller äventyret de får på sommaren, beroende på att föräldrarna måste jobba eller inte har råd att resa bort. Det är också därför vi gör vårt bästa för att hålla nere deltagaravgiften för kolloverksamheten, idag kostar det ungefär 100 kronor per dag att delta.

Politik är att prioritera och välja. Av de tusentals beslut som jag fått vara med och ta under mina år som kommunstyrelsens ordförande så känns det alltid lite extra varmt i hjärtat när vinnarna på ett beslut är våra barn och unga.